Nedeľa19. máj 2024, meniny má Gertrúda, zajtra Bernard

VIDEO Dušan Kováčik v žiadosti o prepustenie z väzby argumentuje novými skutočnosťami

obhajca obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika Erik Magál Zobraziť galériu (4)
obhajca obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika Erik Magál (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

PEZINOK – Obhajoba bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika žiada opäť o jeho prepustenie z väzby a navrhuje nové dôkazy i vypočutie ďalších svedkov. Keďže sa musí sudkyňa oboznámiť s týmito podaniami, pojednávanie na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku začne v piatok neskôr, ako bolo pôvodne plánované. Dušan K. je obžalovaný z viacerých trestných činov.

Sudkuňa o jeho žiadosti rozhodne po 15-tej hodine 

Bývalý špeciálny prokurátor Dušan Kováčik vo svojej žiadosti o prepustenie z väzby argumentuje novými skutočnosťami. V piatok to uviedla sudkyňa Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Pamela Záleská. Rozhodnúť o jeho žiadosti by mala v piatok po 15.30 h. Dušan Kováčik je obžalovaný z viacerých trestných činov.  

Bývalý špeciálny prokurátor okrem iného tvrdí, že nové dôkazy majú mať zásadný vplyv na dôveryhodnosť výpovedí svedkov - bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa, Mateja Zemana či už zosnulého Františka Böhma. Poukazuje na vyšetrovanie Mateja Zemana a Petra Petrova v súvislosti s krivými výpoveďami. Zdôrazňuje, že Csaba Dömötör je za krivú výpoveď odsúdený. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Michal Šúrek reagoval, že vyšetrovanie týchto osôb nesúvisí s prípadom Dušana Kováčika.

Šúrek ďalej vyhlásil, že v porovnaní s predošlou žiadosťou obžalovaného o prepustenie z väzby v nej nie sú uvedené nové skutočnosti, ktoré by súd opätovne odôvodňovali rozhodovať. Poukázal na to, že Najvyšší súd (NS) SR rozhodol o ponechaní Dušana Kováčika vo väzbe minulý týždeň. "Je tu evidentná snaha obhajoby podsúvať klamlivé informácie s cieľom vyvolania akéhosi zdania, že má ísť o zmanipulované dôkazy a dokazovanie," podotkol.

V prípade sa pojednáva desiaty deň

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku pokračuje hlavné pojednávanie s bývalým špeciálnym prokurátorom Dušanom Kováčikom. Obžalovaný je z viacerých trestných činov. V prípade sa pojednáva desiaty deň. Vykonávajú sa listinné dôkazy.

obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar )

Samosudkyňa uviedla, že svedok Matej Zeman ospravedlnil svoju neúčasť. Keďže sa momentálne nachádza v Chorvátsku, kde požiadal o politický azyl, jeho výsluch by sa mohol na jednom z ďalších pojednávaní uskutočniť prostredníctvom telemostu.

obžalovaný bývalý špeciálny prokurátor
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar )

Naposledy sa pojednávalo počas troch augustových dní (11. až 13. augusta). Na súde svedčili bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár, prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Vladimír Kuruc, Csaba D. a podnikateľ Ján Buocik (menovec bratislavského mestského a krajského poslanca). Okrem toho sa tiež čítali listinné dôkazy.

Obhajoba navrhuje nové dôkazy

"Ide o dve podania s prílohami. Jedno je žiadosť o prepustenie z väzby, druhé je relatívne rozsiahly návrh na vykonanie dôkazov aj s prílohami. Ide o niektoré prílohy vo forme listinných dôkazov, takisto je tam návrh na vypočutie niektorých ďalších svedkov," uviedol obhajca Dušana Kováčika Erik Magál. Navrhujú vypočuť aj svedkov, ktorí sú momentálne obžalovaní ako údajní členovia zločineckej skupiny takáčovcov a ďalšie osoby. Mená nekonkretizoval.

obhajca obžalovaného bývalého špeciálneho
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

"Čo sa týka listinných dôkazov, ktoré sme predkladali, ide o zápisnice z rôznych výsluchov viacerých osôb. Z nášho pohľadu tieto zápisnice jednoznačne vyvracajú hodnovernosť spolupracujúcich svedkov. Ide o rozsiahle výpovede, ktoré sa týchto spolupracujúcich svedkov priamo dotýkajú a majú priamy vplyv na hodnotenie hodnovernosti výpovedí, ktoré odzneli aj na tomto hlavnom pojednávaní," zdôraznil s tým, že má ísť aj o hodnovernosť výpovede bývalého šéfa Kriminálneho úradu finančnej správy Ľudovíta Makóa.

Obhajca obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika Erik Magál: Podali sme žiadosť o prepustenie z väzby a rozsiahli návrh na vykonanie dôkazov

Obhajca obžalovaného bývalého špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika Erik Magál: Podali sme žiadosť o prepustenie z väzby a rozsiahli návrh na vykonanie dôkazov (Zdroj: TASR/Pavol Zachar)

Ten na hlavnom pojednávaní ešte v júli tvrdil, že odovzdal Dušanovi Kováčikovi úplatok 50.000 eur za to, že mal vtedajší špeciálny prokurátor vybaviť, aby v roku 2017 nebola podaná sťažnosť proti prepusteniu údajného šéfa takáčovcov Ľubomíra Kudličku z väzby.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) zadržala Dušana Kováčika koncom októbra minulého roka. Svojej funkcie sa vzdal krátko po vznesení obvinenia. Čelí obžalobe zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, zo zločinu prijímania úplatku, zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa a z prečinu ohrozenia dôvernej a vyhradenej skutočnosti. Vo väzbe je od októbra minulého roka.

Viac o téme: PojednávanieDôkazyDušan Kováčik
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu