Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Použitý nápojový kartón nemusí patriť do koša. Keď zistíte, čo sa s ním dá urobiť, už ho nikdy nevyhodíte

Linka vo výrobnom závode Stora Enso v Poľsku umožňuje recykláciu použitých nápojových kartónov zo Slovenska. Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Linka vo výrobnom závode Stora Enso v Poľsku umožňuje recykláciu použitých nápojových kartónov zo Slovenska. (Zdroj: Tetra Pak)

Vyberiete mlieko z chladničky, nalejete ho deťom k cereáliám či sebe do kávy. Čo urobíte s prázdnym obalom? Viete, že práve držíte materiál, ktorý sa za krátky čas dokáže zmeniť na hygienické vreckovky vo vašej kabelke či taške?

Nápojovým kartónom z mlieka, džúsov či iných potravín už dávno nepatrí pojem „odpad.“ Tieto materiály sú recyklovateľné a je zaujímavé, čo všetko sa deje po ich použití a aké rôznorodé výrobky z nich môžu vzniknúť. Aj také, bez ktorých si už nevieme predstaviť život.  

Priemerný nápojový obal je vyrobený z troch hlavných materiálov: 70 % tvorí lepenka, 25 % plast a zvyšných 5 % hliník na ochranu obsahu. Všetky tieto látky sa dajú opätovne využiť ako suroviny na ďalšie použitie. Navyše, keby neboli potraviny balené do týchto obalov, rýchlo by sa kazili. Tzv. aseptická technológia poskytuje potrebnú ochranu trvanlivým potravinám, vďaka čomu sú dlhšie skladovateľnejšie. Bežný obal, napríklad z mlieka, sa skladá z viacerých vrstiev, ktoré zabraňujú prenikaniu svetla, vzduchu a mikroorganizmov, čo pomáha zachovávať vlastnosti a kvalitu potravín na dlhšiu dobu, a to na 6 až 12 mesiacov bez chladenia alebo konzervačných látok. Potraviny si pritom zachovávajú svoju farbu, textúru a chuť. Zároveň sa tým znižuje plytvanie potravinami. Ako správne recyklovať v 3 krokoch: 

Každému jednému nápojovému kartónu môžete pomôcť k novému začiatku.  

 

1. Nápojový kartón úplne vyprázdnite, nemusíte ho umývať, ale vylejte z neho zvyšky tekutín. 

 

2. Stlačte ho tak, aby zaberal čo najmenej miesta, zníži sa tým frekvencia vývozu kontajnerov. 

 

3. Vyhoďte do správneho kontajnera, väčšinou to býva žltý, do ktorého sa vyhadzuje plast aj kovy, no v niektorých mestách a obciach sa môže farba nádoby líšiť. Preto je dôležité si overiť, ktorý kontajner je ten správny na stránke vašej obce alebo priamo na etikete uvedenej na separačnom kontajneri.  

Viete správne separovať?
Zobraziť galériu (4)
Viete správne separovať?  (Zdroj: Tetra Pak)

Pre celkové fungovanie recyklácie je potrebný spoľahlivý systém zberu a triedenia takéhoto odpadu, pričom jeho podpore sa na Slovensku venuje aj Tetra Pak. Táto spoločnosť napríklad spolupracuje so spoločnosťou Stora Enso v neďalekom Poľsku, ktorá sa venuje rozvlákňovaniu nápojových kartónov pre čo najefektívnejšie využitie kartónového materiálu. Ten sa potom používa na výrobu ďalších obalov na papierovej báze. Kapacity na recykláciu nápojových kartónov v Poľsku využíva aj naša krajina. Celkovo sa v Európe zrecykluje viac ako polovica odpadu z nápojových kartónov, pričom napriek snahe Slovensko v oblasti správneho triedenia odpadu stále zaostáva. Avšak s väčším úsilím a podporou obyvateľov môže aj naša krajina zvýšiť úroveň recyklácie.  

Správnou recykláciou sa dá odpad z nápojových obalov znovu využiť. Dnes už existuje široká škála produktov, ktoré bežne využívame, a pritom ani netušíme, že už raz žili svoj život. Napríklad taký toaletný papier, vreckovky či noviny. No nie sú to len výrobky z papiera. Práve z plastových a hliníkových hmôt vzniká napríklad stavebný materiál či nábytok. Vynaliezavosť nemá hraníc a na trhu už existuje niekoľko firiem, ktoré pracujú práve s recyklovanými materiálmi

  • Značka Bunky využíva z nápojových kartónov plastový granulát na výrobu kvalitných a odolných podrážok tenisiek pre školákov.
     
  • Z rovnakého materiálu sa vyrába aj rôzny nábytok a interiérové doplnky. Dizajnová značka Aectual takto produkuje funkčné taburetky, kvetináče, deliace steny či zásteny pre kancelárie aj iné prostredie.
     
  • Z plastového granulátu sa dokonca vyrába aj nový materiál podobný prútiu, tzv. Ecoyarn, z ktorého sa potom vyrába napríklad aj odolný záhradný nábytok.
     
  • V stavebníctve sa využívajú najmä izolačné a obkladové dosky z nápojových kartónov na strop, steny či dlažbu.

Spracovanie nápojových kartónov má veľký význam.
Zobraziť galériu (4)
Spracovanie nápojových kartónov má veľký význam.  (Zdroj: Tetra Pak)

S trochou kreativity si môžete z nápojových kartónov vyrobiť aj praktické veci sami doma. Tento materiál má mnoho výhod – je odolný, nerozbitný, nepremokavý a ľahký. Urobiť si z neho môžete napríklad aj peňaženku. Na tomto linku nájdete kompletný návod, ako si môžete doma peňaženku zhotoviť. 

K zodpovednému recyklovaniu nápojových kartónov pristupuje aj firma Tetra Pak. Pozrite sa, čo sa po ich separovaní robí. 

Použitý nápojový kartón nemusí

Advertoriál pripravený v spolupráci so spoločnosťou Tetra Pak.

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu