Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

SNS od zákona o neziskových organizáciách neustúpi, Danko nevylúčil jeho úpravu: TOTO si myslí o RTVS

Andrej Danko Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Koaličná SNS neustúpi od návrhu zákona o neziskových organizáciách. Predseda strany a podpredseda parlamentu Andrej Danko to deklaroval na stredajšej tlačovej konferencii spolu s dvomi predkladateľmi zákona, poslancami za SNS Rudolfom Huliakom a Adamom Lučanským. Danko zároveň nevylúčil úpravu zákona tak, aby sa netýkal cirkevných organizácií.

VIDEO Tlačová konferencia strany SNS na tému Rozšírenie účelu rekreačných poukazov a financovanie mimovládnych organizácii

Tlačová konferencia strany SNS na tému Rozšírenie účelu rekreačných poukazov a financovanie mimovládnych organizácii (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

"Verím, že nás Smer aj Hlas podporia v tom, aby treťosektorové inštitúcie boli označované ako spolupracujúce osoby so zahraničím. A ešte stále sme neustúpili ani z variantu, že ich budeme označovať ako zahraničných agentov," vyhlásil Danko. V prípade mimovládnych organizácií, vyvíjajúcich politickú činnosť, by malo byť podľa neho transparentné, kto ich platí.

Mimovládne organizácie nechcú zakázať

Huliak poznamenal, že nerozumie búrlivej rozprave k návrhu v pléne. Skonštatoval, že mimovládne organizácie nechcú zakázať, obmedziť ich činnosť, ani všetky nehádžu do jedného vreca. "My chceme len stransparentniť tok finančných prostriedkov a preukázať to, odkiaľ tie finančné prostriedky sú a akým spôsobom sú používané," načrtol.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Lučanský informoval, že o návrhu zákona sa už rokovalo na úrade vlády aj s mimovládkami. Komunikácia prebieha aj s ministerstvom vnútra. Zákon podľa neho neplánujú stiahnuť. Pokračovať majú rokovania s koaličnými partnermi.V novele zákona sa navrhuje, aby sa organizácie, prijímajúce financie zo zahraničia cez 5000 eur za rok, označovali ako organizácie so zahraničnou podporou. Obsahuje aj ďalšie zmeny.

Opoziční poslanci návrh skritizovali. Novela podľa nich spochybňuje dôveryhodnosť neziskových organizácií a "ostrakizuje" ich. Upozornili aj na možný rozpor legislatívy s Ústavou SR či európskym právom.

RTVS nie je dlhodobo udržateľný model

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) nie je dlhodobo udržateľný model. Podpredseda parlamentu a líder koaličnej SNS Andrej Danko to uviedol v stredu po tom, ako vláda schválila zákon o Slovenskej televízii a rozhlase (STVR)."Nech sa v RTVS nehnevajú, ale hlboký socializmus, ktorý je tam - s tým sa niečo urobiť musí," komentoval Danko. Namieta množstvo financií, ktoré štát poskytuje telerozhlasu. RTVS vyčíta nízke zisky z reklám. Treba podľa neho hľadať spôsob financovania a hovoriť o počte zamestnancov. Spochybnil aj verejnoprávny charakter vysielaného obsahu. Pri rokovaní o návrhu zákona v parlamente očakáva "šialenstvo".

SNS od zákona o
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Predseda kultúrneho výboru Roman Michelko (SNS) v súvislosti s výhradami k navrhovanému zvýšeniu podielu reklám vo verejnoprávnej televízii a rozhlase upozornil, že stále pôjde len o štvrtinu toho, čo majú komerčné televízie. Považuje za legitímne získať viac reklamného priestoru. "Rozhodne verejnoprávny charakter ostane," povedal. Reklamné prestávky by mali byť iba medzi reláciami. "Určite to nebude tak, že budú pretrhávať filmy," zdôraznil. Pripustil výnimku napríklad pri športových prenosoch.

Z vládou schváleného zákona vyplýva, že Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa má zmeniť na Slovenskú televíziu a rozhlas (STVR). Riaditeľa bude voliť deväťčlenná rada so štyrmi nominantmi Ministerstva kultúry SR.

Danko ráta pri prenose rekreačných poukazov na rodičov s podporou v NRSR

Návrh zákona na prenos rekreačného poukazu na rodičov z dielne koaličnej SNS podľa jej predsedu Andreja Danka nebude problémový a bude mať v Národnej rade (NR) SR podporu. Danko to uviedol v stredu na tlačovej konferencii."To, čo nás však čaká pri rokovaní v NR SR, a to, čo som presvedčený, že bude mať absolútnu podporu v pléne, je, že rekreačný poukaz, ak nebude mať záujem zamestnanec ho použiť, bude ho môcť preniesť na svojich rodičov," uviedol Danko.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (4)
Andrej Danko  (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

SNS navrhuje do zákona výnimku, podľa ktorej by mohol zamestnanec rekreačný poukaz preniesť na svojho rodiča. Potrebné je k tomu novelizovať Zákonník práce a zákon o podpore cestovného ruchu, návrh noviel predložili poslanci za SNS na rokovanie parlamentu. Navrhovaným rozšírením platnosti rekreačných poukazov pre ďalšie osoby chcú maximalizovať využívanie rekreačných poukazov a zintenzívniť podporu domáceho cestovného ruchu.

Danko pripomenul, že rekreačný poukaz môžu zamestnanci v súčasnosti využiť napríklad aj na úhradu nákladov spojených s pobytom maloletého dieťaťa v detskom tábore.Podľa súčasného zákona sa rekreačný poukaz vydáva na fyzickú osobu a je neprenosný. Nárok na neho majú zamestnanci, ktorých pracovný pomer u zamestnávateľa trvá nepretržite najmenej dva roky. Príspevok na rekreáciu je vo výške 55 % oprávnených nákladov, najviac však do výšky 275 eur za kalendárny rok.Rekreačné poukazy zaviedli od roku 2019. Povinnosť poskytovať zamestnancom tento príspevok na rekreáciu majú firmy s viac ako 49 zamestnancami. Pre menšie spoločnosti je možnosť poskytnúť zamestnancom rekreačný poukaz dobrovoľná.

Viac o téme: ZákonNeziskové organizácieSNSAndrej Danko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu