Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Harabin tvrdí, že má koncepciu pre justíciu: Zhoda v koalícii na jeho na nominácii bude problematická

Štefan Harabin Zobraziť galériu (3)
Štefan Harabin (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

BRATISLAVA - Zhodnúť sa v koalícii na nominovaní Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR bude problematické. Myslí si to poslanec Národnej rady SR Tibor Gašpar (Smer-SD). Harabina navrhla do súdnej rady SNS. Gašpar si ale nemyslí, že ho budú akceptovať všetky koaličné strany. Ústavnoprávny výbor NR SR už v stredu odporučil plénu odvolať dvoch členov súdnej rady Jána Mazáka a Andreja Majerníka.

O nominácii exministra spravodlivosti Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR informoval v pondelok poslanec za SNS Rudolf Huliak. Na Harabinovi sa podľa jeho slov dohodli poslanci SNS spolu so šéfom SNS Andrejom Dankom.

Huliak k nominácii Štefana Harabina za člena Súdnej rady SR (Zdroj: TASR/Martina Kriková)

"Myslím si, že v osobe Harabina sa bude musieť nájsť buď politická dohoda, ak sa nenájde, tak sa bude musieť hľadať iný kandidát," povedal novinárom Gašpar. Harabina považuje za akceptovateľného kandidáta, hoci je svojský v niektorých svojich názoroch. Problém môže byť podľa Gašpara aj v tom, že pôsobil v politickej strane a kandidoval dvakrát za prezidenta SR. Gašpar uviedol, že dvoch kandidátov za parlament bude zrejme nominovať Hlas-SD a SNS. Smer-SD nemá v tejto chvíli žiadneho kandidáta.

Harabin má koncepciu pre justíciu

"Justícia potrebuje koncepciu. Minimálne s časovým horizontom 10 až 15 rokov. Tu treba nastaviť mechanizmy na zrýchlenie súdneho konania,“ povedal Harabin pre televíziu Markíza. "Terajší postoj ministerstva spravodlivosti je reálny, ale virtuálno-platonický,“ dodal neúspešný prezidentský kandidát.

Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začal súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom.
Zobraziť galériu (3)
Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa začal súdny proces s exšéfom Najvyššieho súdu SR Štefanom Harabinom.  (Zdroj: TASR/Jakub Kotian)

Výbor odporučil plénu odvolať Mazáka a Majerníka

Členovia Súdnej rady SR Ján Mazák a Andrej Majerník odmietajú dôvody a návrh na ich odvolanie z funkcie člena rady. Uviedli to na stredajšom rokovaní Ústavnoprávneho výboru Národnej rady (NR) SR. Koaliční poslanci odvolávanie odôvodňujú stratou dôvery a pochybnosťami o svedomitom výkone právomocí členov. Výbor prijatým uznesením odporučil parlamentu členov rady odvolať.

"Nečakal som, že nezaberú naše argumenty. Zdalo sa mi, že racionálny prístup našich zákonodarcov by mal vyústiť v to, že to aspoň minimálne dočasne stiahnu a zauvažujú nad tým, čo tam napísať," povedal Mazák na margo návrhu na odvolanie. Pripomenul, že za člena rady bol zvolený v apríli 2020, teda pred novelizáciou, podľa ktorej ich teraz navrhujú odvolať.

Harabin tvrdí, že má
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR - Jaroslav Novák)

Odvolanie členov Súdnej rady SR volených parlamentom zaradili na aktuálnu 12. schôdzu. Bod budú preberať v utorok (30. 4.) od 9.00 h. Hlasovať by mali ešte v utorok, prípadne vo štvrtok (2. 5.).

Viac o téme: Súdna radaŠtefan HarabinTibor GašparJán Mazák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu