Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Búrky zaútočili v plnej sile, udrelo viac ako dvetisíc bleskov! V Partizánskom vyhlásia mimoriadnu situáciu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

BRATISLAVA - V okresoch Partizánske, Bánovce nad Bebravou a Topoľčany platila v sobotu výstraha prvého stupňa pred búrkami s krúpami. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) o tom informoval na svojom webe. Prietrž mračien spôsobila v Partizánskom škody, kvôli čomu zasadá krízový štáb.

Búrky zaútočili v plnej
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: shmu.sk)

Prietrž mračien spôsobila v sobotu popoludní v mestskej časti Partizánskeho Návojovce škody na majetku obyvateľov i v dome kultúry. V meste bude v týchto chvíľach zasadať krízový štáb, vyhlásia mimoriadnu situáciu. Uviedol to primátor Jozef Božik. Voda zatopila viacero pivníc a ďalších priestorov. Výšku škody primátor odhadnúť nevedel. Dodal, že škody odstraňujú.

Udrelo viac ako 2 420 bleskov

Ako informuje imeteo.sk, prvé búrky sa vyskytli po 14:00 h z „novej oblačnosti“, ktorá sa vytvorila len pár kilometrov severne od tej prvej. Z nej bol zaznamenaný prvý bleskový výboj, a to medzi obcami Horná Poruba a Dolná Poruba. Portál dodáva, že tieto búrky nabrali na sile a priniesli takmer 60 bleskov. Búrok počas dňa pribúdalo. Vyskytovali sa najmä na rozmedzí stredného a západného Slovenska. Pred 20. hodinou pri nich udrelo vyše 2 420 bleskov.

Meteorológovia už predtým varovali, že búrky môžu byť spojené s prudkým lejakom s intenzitou 20 až 30 milimetrov zrážok počas 30 minút. Nárazy vetra môžu dosahovať 65 až 85 kilometrov za hodinu. "Intenzívny dážď môže vyvolať prechodný vzostup vodných hladín na malých tokoch a výskyt povodňových úkazov mimo tokov," upozorňoval SHMÚ.

archívne video

Nočné búrky dali Bratislavčanom poriadne zabrať: Blesky každú sekundu a silný lejak! (Zdroj: Tip čitateľa)

V súvislosti s možnou prívalovou povodňou platí v okrese Partizánske druhý stupeň hydrologickej výstrahy. Najnižší stupeň hydrologickej výstrahy je vydaný v okresoch Prievidza a Bánovce nad Bebravou.

Viac o téme: KrúpyBúrkyVýstrahaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu