Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Davis o posune v jednaniach o brexite: Londýn v suchu, Mayovej dohoda nie je vymáhateľná

David Davis, Theresa Mayová, Jean-Claude Juncker a Michel Barnier
David Davis, Theresa Mayová, Jean-Claude Juncker a Michel Barnier (Zdroj: SITA/Eric Vidal, Pool Photo via AP)

LONDÝN - Britský minister pre brexit David Davis označil dohodu premiérky Theresy Mayovej s Európskou úniou o posune do ďalšej fázy rozhovorov za "vyhlásenie o úmysle". Podľa neho nie je "právne vymáhateľná" a ak sa Británii nepodarí vyjednať obchodnú dohodu s EÚ, potom Londýn nezaplatí svoj účet za odchod z Únie. Informovala o tom v nedeľu spravodajská stanica BBC.

Davis však zdôraznil, že Británia je odhodlaná zachovať "hladkú a neviditeľnú" hranicu s Írskom. A aj keby nedošlo k dohode o brexite, Londýn "nájde spôsob", ako to urobiť. Britský hlavný vyjednávač tiež uviedol, že šanca na odchod Británie z EÚ bez dohody sa "dramaticky znížila" po piatkovom spoločnom vyhlásení Británie a EÚ v Bruseli.  

Britská premiérka Mayová dosiahla v piatok na rokovaniach s EÚ dohodu o podmienkach vystúpenia Británie z Únie, čo obom stranám umožní prejsť do ďalšej fázy diskusií o brexite a budúcich vzťahoch oboch celkov. Formálne tento krok odobria predsedovia vlád členských štátov EÚ na summite v Bruseli v dňoch 14.-15. decembra. Začiatok novej fázy diskusie je naplánovaný na január budúceho roku.

Viac o téme: Theresa MayováBrexitDavid Davis
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu