Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Hurikán Maria sa prehnal Portorikom: VIDEO katastrofické záplavy a celý ostrov bez elektriny

Škody po hurikáne Maria v Portoriku Zobraziť galériu (5)
Škody po hurikáne Maria v Portoriku (Zdroj: SITA/AP/Carlos Giusti)

SAN JUAN - Mohutný hurikán Maria zoslabol v stredu po prechode cez karibský ostrov Portoriko, ktorý je americkým zámorským územím, na búrku druhej kategórie. Informovala o tom v noci nadnes agentúra AP s odvolaním sa na americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami. Meteorológovia naďalej počítajú s možnosťou, že Maria v priebehu dneška znova naberie na sile a zmohutnie na hurikán.

Búrku sprevádzal v stredu popoludní miestneho času vietor s rýchlosťou 110 kilometrov za hodinu, v nárazoch dosahoval vyššie hodnoty. Stred búrky bol 45 kilometrov severozápadne od mesta Aguadilla v Portoriku a pohyboval sa severozápadne približne 19-kilometrovou rýchlosťou, uviedla agentúra AP.

Škody po hurikáne Maria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Carlos Giusti)

Nebezpečný útvar by sa mal podľa predpovedí meteorológov v nasledujúcich hodinách presúvať ďalej od severozápadného pobrežia Portorika. Očakáva sa, že najbližšie prejde blízko severovýchodného pobrežia Dominikánskej republiky.

Hurikán Maria zasiahol v stredu karibský ostrov Portoriko v plnej sile. Išlo o najsilnejší hurikán, aký na tomto ostrove zaznamenali za uplynulých 80 rokov. Maria už počas svojho prechodu cez Atlantický oceán spustošila ostrovy Dominika a Guadeloupe. 

Škody po hurikáne Maria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Carlos Giusti)

Hurikán Maria udrel na Portoriko ako hurikán štvrtej kategórie a zdevastoval tam stovky domov. Spôsobil náhle záplavy katastrofických rozmerov a prerušil dodávky elektriny na celom ostrove, kde žije 3,4 milióna obyvateľov. Životu nebezpečný vietor dul na ostrove viac než 12 hodín. 

Škody po hurikáne Maria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Carlos Giusti)

Maria, ktorá zatiaľ za sebou nechala v Karibiku minimálne deväť mŕtvych, udrela na pobrežie ostrova neďaleko mesta Yabucoa ako hurikán štvrtej kategórie s vetrom s rýchlosťou 250 kilometrov za hodinu. Portoriko tak už druhý raz za dva týždne pocítilo ničivú silu hurikánu. Irma, ktorá ostrov zasiahla 6. septembra, nespôsobila žiadne úmrtia ani rozsiahlejšie škody, no vyše milióna ľudí zostalo bez elektrickej energie, pričom viac ako 70-tisíc bez nej bolo ešte aj v čase, keď sa blížila Maria.

Škody po hurikáne Maria
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA/AP/Carlos Giusti)

Guvernér Ricardo Rosselló v rozhovore pre reláciu Anderson Cooper 360 televízie CNN povedal, že zatiaľ nahlásili jednu obeť, no keďže v niektorých oblastiach nefungujú komunikačné siete, celkový počet mŕtvych nie je známy.

Viac o téme: ZáplavyHurikánPortorikoHurikán Maria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu