Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Bombový útok na konvoj v Afrike: Cieľom boli aj vojaci z Európy, zahynuli civilisti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP Photo/Farah Abdi Warsameh)

BAMAKO - Pri výbuchu bomby umiestnenej v automobile v severomalijskom meste Gao dnes zahynuli dvaja civilisti. Desiatka ďalších príslušníkov armády utrpela zranenia, medzi nimi štyri až osem Francúzov, oznámil hovorca malijského ministerstva obrany. Českí vojaci nasadení v Mali sú v poriadku, povedala ČTK hovorkyňa generálneho štábu Vlastimila Cyprisová.

"Môžem potvrdiť, že automobil s výbušninou narazil do spoločnej hliadky malijskej armády a vojakov francúzskej armády z operácie Barkhane," uviedol hovorca Boubacar Diallo. "Posledná informácia, ktorú sme dostali, je, že o život prišli dvaja civilisti," dodal s tým, že desiatka osôb utrpela zranenia, vrátane štyroch až ôsmich francúzskych vojakov. Barkhane je názov operácia francúzskej armády v Mali, ktorá má potlačiť islamistické skupiny, z ktorých niektoré sú napojené na globálne teroristickú sieť al-Kájda.

Podľa niektorých malijských zdrojov, ktoré citovala agentúra Reuters, prišlo okrem Francúzov o život ešte ďalších desať ľudí, vrátane civilistov.

Severnú časť Mali na jar roku 2012 ovládli islamskí radikáli napojení na teroristickú sieť al-Kájda. Vďaka medzinárodnej intervencii začatej v roku 2013 boli síce vytlačení, ale operácie proti nim stále pokračujú.

Rozsiahle oblasti Mali stále nie sú pod kontrolou malijskej armády ani medzinárodných jednotiek. Od roku 2015 sú hlásené útoky z centrálnej časti Mali aj z juhu krajiny a násilnosti zasahujú aj do susedných štátov, najmä do Burkina Faso a Nigeru.

Viac o téme: VojaciTeroristický útokMali
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu