Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Slovensko čelí spravodajským hrám! Únik tajných materiálov na Kisku a Danka, mafiánske praktiky?

Andrej Kiska a Andrej Danko takisto čelia obvineniam Zobraziť galériu (5)
Andrej Kiska a Andrej Danko takisto čelia obvineniam (Zdroj: SITA/Dana Černáková)

BRATISLAVA - Slovensko v posledných dňoch zaplavili rôzne materiály tajnej povahy, ktoré javia známky spravodajských hier. Dnes sa objavili nové utajené dokumenty. Vracia sa Slovensko do mafiánskych časov?

Začalo sa to listom rektorov exministrovi školstva Petrovi Plavčanovi, ktorý napokon viedol k škandálu s prerozdeľovaním eurofondov. Pár dní na to počas odvolávania Jána Richtera vyhlásila Lucia Ďuriš Nicholsonová, že disponuje dokumentom, ktorý dokazuje korupčnú činnosť Andreja Danka. Neskôr sa terčom stal aj prezident Andrej Kiska kvôli výsledkom daňovej kontroly v jeho firme KTAG. 

Vynárajú sa anonymné a utajované dokumenty, nestáva sa však často, aby vyšetrovatelia zistili pôvod týchto dokumentov. Vyzerá to tak, že si štát so spravodajskými hrami nevie rady, o probléme hovorí aj polícia. "Chceme verejnosť informovať, že v poslednom období sa objavilo viac písomností, ktoré vôbec nepochádzajú z činnosti Policajného zboru, a ktoré politici zneužívajú v politickom súboji," napísalo vo svojom stanovisku Prezídium Policajného zboru.

Polícia v súlade so zákonom nikdy nepotvrdzovala ani nikdy potvrdzovať nebude autenticitu utajovaných písomností akéhokoľvek druhu. "Každá osoba, ktorá takouto listinou disponuje, ju nesmie šíriť a je povinná odovzdať ju ihneď orgánom činným v trestnom konaní, lebo sa sama vystavuje možnosti trestného stíhania," dodala polícia.

1. Kiska neinformoval o krátení dane

Denník N v pondelok informoval o tom, že Kiskovu firmu Kiska Travel Agency (KTAG), ktorú vlastní s bratom Jaroslavom, vyšetrovala finančná správa aj polícia. Zistili, že si skrátila dane z príjmu za rok 2014 o 27-tisíc eur. Prípad súvisí s financovaním Kiskovej volebnej kampane. Firma to uznala, oľutovala a daň doplatila. Skutok tak nie je vnímaný ako trestný čin. Redakcii denníka poslal policajné uznesenia a dokumenty z daňového úradu anonym. Kiskova firma porušila daňové predpisy tým, že minula časť peňazí na prezidentskú kampaň jej spolumajiteľa, ale účtovala ich, ako by ich použila na svoje podnikanie. 

Na snímke kandidátka Slovenskej
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Vyšetrovanie Kiskovej firmy potvrdili dva zdroje. Kiska následne poskytol vyjadrenie, ktorým celú situáciu vysvetlil. To však organizácii Transparency International nestačilo a na Facebooku zverejnili k situácii okolo prezidenta svoje stanovisko. "Oceňujeme jeho opakované apely ale aj kroky pre zavedenie skutočného boja proti korupcii. V prípade dokázaného podvodu na daniach nás však jeho vysvetlenie sklamalo." Kiska podľa vlastných slov nemá čo skrývať, pretože situáciu riešil ihneď a firma KTAG okamžite uhradila DPH aj penále.

Prezident v utorok oznámil, že kontaktoval vedenie KTAG a konateľ firmy Eduard Kučkovský mu vysvetlil, že spoločnosť platí faktúry načas a aj v tomto prípade fungovala na základe zmlúv a dohôd, ktoré boli uzavreté medzi právnickými a fyzickými osobami.

Dnes do niektorých redakcií prišli ďalšie dokumenty k prípadu, prvýkrát prišiel anonymný mail v pondelok večer. 

Slovensko čelí spravodajským hrám!
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: topky)

Žijeme v mafiánskom štáte?

Prezident Kiska dnes hovoril o mafiánskych praktikách štátu v súvislosti s uniknutými dokumentami z Finančnej správy o jeho kampani. Od ministra financií Kažimíra žiada vyvodenie dôsledkov. "V týchto dňoch sa rozhoduje, či Slovensko je alebo nie je mafiánskym štátom. Je neprijateľné, keď sa utajované dokumenty vyťahujú a používajú proti občanom našej krajiny, proti politikom. Dnes som požiadal ministra financií Petra Kažimíra o vysvetlenie, ako je možné, že zákonom chránené informácie finančnej správy unikajú cez anonymné e-maily z Ukrajiny," povedal Kiska. "Túto situáciu považujem za veľmi vážnu a o mojich ďalších krokoch budem priebežne informovať."

Kažimír informuje Kisku osobne

Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) prijal pozvanie prezidenta Andreja Kisku a bude s ním o vzniknutej situácii hovoriť osobne, nie prostredníctvom médií. Avizoval to v reakcii na dnešnú výzvu hlavy štátu, aby mu do pondelka (18.9.), ešte pred odletom Kisku do USA, vysvetlil únik tajných informácií týkajúcich sa jeho osoby a aké z toho vyvodí dôsledky.

"V tejto chvíli môžem povedať, že ho budem informovať, kto všetko s týmito dokumentmi prišiel do kontaktu v rámci finančnej správy, ako aj mimo finančnej správy a to v rozsahu informácií, ktoré je možné získať počas predĺženého víkendu. Zatiaľ nie je známe, kto predmetné dokumenty poslal a či naozaj unikli z prostredia finančnej správy, preto žiadam pána prezidenta, aby dovtedy vážil svoje slová," konštatoval Kažimír v stanovisku, ktoré poskytla riaditeľka tlačového odboru ministerstva financií Alexandra Gogová. "Zároveň sa chcem jasne dištancovať od praktík, ktoré pomenoval prezident republiky vo svojom emotívnom prejave," dodal Kažimír.

Premiér očakáva, že protesty OĽaNO presunie pred Prezidentský palác

Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) očakáva, že protestné akcie hnutia OĽaNO s megafónmi a tričkami presunú poslanci spred bytového komplexu Bonaparte, kde premiér žije, pred Prezidentský palác. Povedal to v mene predsedu vlády podpredseda Peter Pellegrini na otázku poslankyne za OĽaNO Eriky Jurinovej počas pravidelnej parlamentnej Hodiny otázok. Otázka znela: "Pán premiér, to, že Bašternák vyjadril nad svojimi činmi účinnú ľútosť, znamená, že sa k týmto skutkom priznal. Už teda nehovoríme o človeku podozrivom z daňových podvodov, rovno môžeme konštatovať, že bývate u daňového podvodníka. Preto sa pýtam, kedy sa konečne odsťahujete z bytu daňového podvodníka?"

"Vo svojej otázke ste prezidenta Slovenskej republiky Andreja Kisku označili za daňového podvodníka. Z Vašej otázky jednoznačne vyplýva, že kto využije inštitút účinnej ľútosti, nie je už podozrivý zo spáchania daňového podvodu, ale sa k nemu priznal a je teda pre Vás daňovým podvodníkom. Očakám, že sa vaše protestné akcie s megafónmi, tričkami a kabaretnou šou, ktorú ste urobili z politiky, presunú pod okná Prezidentského paláca a že tam zotrváte minimálne dva mesiace," povedal Pellegrini za Fica, ktorý sa na Hodine otázok osobne nezúčastnil. Zároveň pripomenul, že Fico hľadá pre svoju rodinu bývanie, ktoré bude spĺňať všetky potrebné parametre a bude slúžiť aj na reprezentatívne účely.

2. Nicholsonová dostala anonym o korupcii Andreja Danka

Podpredsedníčka parlamentu Lucia Nicholsonová (SaS) pri odvolávaní ministra práce Jána Richtera (Smer-SD) vyhlásila, že dostala utajenú kriminálnu informáciu z NAKA, ktorá hovorí o podozreniach z korupcie predsedu Národnej rady a SNS Andreja Danka. "Podľa kriminálnej informácie by mal byť predseda parlamentu Andrej Danko zapletený do korupčného škandálu v súvislosti s eurofondmi pod ministerstvom školstva," povedala Nicholsonová. Polícia následne zverejnila stanovisko, podľa ktorého k osobe predsedu NR SR Andreja Danka nevedie a ani v minulosti neviedla trestné konanie pre podozrenie z akéhokoľvek trestného činu. Pôvod dokumentu vyšetruje inšpekcia ministerstva vnútra.

Andrej Danko
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: TASR - Martin Baumann)

Danko sa nebude podieľať na mediálnych hrách 

Predseda Národnej rady SR Andrej Danko sa nebude podieľať na mediálnych hrách. "Polícia dala jasné stanovisko, že voči mojej osobe nebolo a ani nie je začaté žiadne trestné konanie a k spravodajským informáciám, ktorými ani nedisponujem, sa vyjadrovať nebudem," zdôraznil.

NAKA zmenila názor

NAKA zmenila svoju reakciu na dokument, ktorý dostala Ďuriš Nicholsonová (SaS). "NAKA netvrdí, že kriminálna informácia je fabulácia. Ako Inšpekcia ministerstva vnútra, tak aj NAKA teraz tvrdí, že operatívno-pátracia činnosť prebieha v utajenom režime," povedala podpredsedníčka NR SR. "Nejdem riešiť obsah a ani pravdivosť informácie, mne to neprináleží," uviedla Ďuriš Nicholsonová a pýta sa, že ak NAKA získala informácie o prerozdeľovaní eurofondov na ministerstve školstva už pred rokom, čo s touto informáciou NAKA robila. 

Igor Matovič
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V minulosti sa objavili aj dokumenty, dokumenty, ktoré hovoria o napojení predsedu hnutia Sme rodina Borisa Kollára na bratislavského podnikateľa Petra Steinhübela z konca 80. rokov minulého storočia. Aj Robert Fico zverejnil dokumenty z Matovičovho účtovníctva, na základe ktorých neskôr lídra OĽaNO prešetrovali.

Viac o téme: Andrej DankoAndrej KiskaSpravodajské hry
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu