Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vojna o zvýšené platy, Ficov ťah mal Slovákom pridať: Všetko je inak, pravdu odhalil Mihál

Robert Fico Zobraziť galériu (3)
Robert Fico (Zdroj: TASR/Radovan Stoklasa)

BRATISLAVA - Zámer vlády výrazne zvýšiť Slovákom minimálnu mzdu má poriadne trhliny. Podnikatelia sú ohrození a hovoria o 100 miliónoch eur v lufte. Exminister Jozef Mihál pritom odhalil, že čistý plat sa takmer vôbec nezmení. Fico po týchto informáciách reagoval opäť vášnivo a zaútočil na kritikov. Dokonca sa rozhodol, že si odmaká osem hodín vo fabrike.

Vláda chce pri zvyšovaní minimálnej mzdy vziať zamestnávateľom ešte o 100 miliónov eur viac, ako bolo doteraz verejne známe. Upozornil na to poslanec Jozef Mihál a odborníčka na dane, odvody a podnikateľské prostredie Jaroslava Lukačovičová z novovznikajúcej strany SPOLU - Občianska demokracia na dnešnej tlačovke, ale aj na Facebooku. "Podvod na zamestnancoch, ktorý práve pácha Fico, bude ešte väčší ako sme si mysleli!," napísal Mihál.

Fico sa tvrdo ohradil

Fico hovorí, že prejaví solidaritu s ľuďmi, ktorí pracujú v noci a pôjde si odpracovať jednu takúto zmenu. Reaguje tak na prieskum podnikateľskej aliancie. "Aj takto a veľmi rád sa podelím o takéto pocity," povedal Fico. Podľa neho sa nevedia zmieriť s o zmenami, ktoré prezentoval Smer.

Fico reaguje na kritiku podnikateľov o príplatkoch za prácu počas noci, sviatkov a víkendov.

"Veľmi si vážim podnikateľov, ktorí si poctivo od piky vybudovali svoje firmy a dávam pre dnimi klobúk dolu," povedal Fico. "Ale máme tu aj množstvo zbohatlíckych dedičov, privatizérov a daňových podvodníkov, ktorí zbohatli akurát tak na okrádaní tohto štátu na daniach, preto ma neprekvapuje, že sa tu objavuje skupina podnikateľov z PAS-ky, ktorí hovoria že naše opatrenia sú likvidačné. To hovoria vždy. Keď zvyšujeme minimálnu mzdu, končí slovenský priemysel, bude prudko rásť nezamestnanosť. Pritom pravda je opakom. Toto, čo dnes predviedli podnikatelia z PAS, je nehoráznosť" ohradil sa premiér voči vyjadreniam Podnikateľskej aliancie Slovenska.

Podľa Mihála pácha podvod na zamestnancoch

"Podvod na zamestnancoch, ktorý práve pácha Fico, bude ešte väčší ako sme si mysleli. Mzdové náklady zamestnávateľa pri zamestnancovi s minimálnou mzdou stúpnu o 88 eur mesačne. Myslíte si, že tých 88 eur dostane zamestnanec? Omyl. Čistý príjem zamestnanca s minimálnou mzdou stúpne len o 29 eur mesačne," objasnil Mihál. Podľa neho tak štát, teda finančná správa, Sociálna poisťovňa a zdravotná poisťovňa, dostanú až o 59 eur mesačne viac. Zo zvýšenia mzdových nákladov tak zamestnancovi zostane len 33 %, štát dostane svojich 67 %. "Toto je sociálny štát vo verzii Slovenská republika!," dodal Mihál na Facebooku. 

Vojna o zvýšené platy,
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Daňové a odvodové tipy Jozefa Mihála)

Mihál pripomenul, že odpočítateľnú položku zaviedol sám Fico od roku 2015, aby boli nízkopríjmoví zamestnanci motivovaní pracovať a aby zamestnávatelia tvorili pracovné miesta. Počas rokov 2016 až 2017 sa odpočítateľná položka znižovala, čo znamenalo, že nízkopríjmoví zamestnanci prestávali byť odvodovo zvýhodnení. Strana SPOLU navrhovala obrátenie tohto trendu, aby nízkopríjmoví zamestnanci našli na výplatnej páske viac a aby sa aj štát podieľal férovým podielom na zvyšovaní minimálnej mzdy.

So zvýšením minimálne mzdy sa zvýšia náklady zamestnávateľom

Zvýšenie minimálnej mzdy v roku 2018 zo 435 eur na 480 eur prinesie zvýšené náklady zamestnávateľom. Mihál už pred niekoľkými mesiacmi spočítal, že hlavným víťazom tohto zvýšenia nebude zamestnanec ale štát, ktorý získa na daniach a odvodoch väčšinu sumy, o ktorú sa minimálna mzda zvyšuje.

Jozef Mihál
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/Michal Svítok)

Ako upozornil Mihál, v utorok sa na zdravotníckom výbore ukázalo, že tento nepomer bude ešte výraznejší - štát si plánuje od zamestnávateľa vybrať na odvodoch ešte viac, a to zrušením odvodovej odpočítateľnej položky zo zdravotného poistenia pre zamestnávateľa, ktorá slúži na to, aby nízkopríjmoví zamestnanci dostali vyšší čistý príjem, pretože zamestnávateľ za neho platí nižšie zdravotné odvody. 

"Nakoľko pri súčasnom raste dopytu po pracovnej sile na trhu práce a klesajúcej miere nezamestnanosti sa stráca podporný efekt odpočítateľnej položky (OP)  ako stimulu pre rast zamestnanosti a neúmerne k tomuto efektu OP negatívne ovplyvňuje príjmy zdravotných poisťovní, navrhuje sa zrušenie uplatňovania OP na vymeriavací základ zamestnávateľa, čím by sa zmiernil negatívny dopad uplatňovania OP na zdravotné poisťovne," reagovalo na zistenia Mihála ministerstvo zdravotníctva.

Viac by pomohlo zníženie daní a odvodov

Ľuďom by viac pomohlo zníženie daní a odvodov ako zvýšenie príplatkov za prácu počas sviatku a v noci. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu Podnikateľskej aliancie Slovenska (PAS). Ten ukázal, že firmy využívajú najmä prácu cez víkendy a sviatky. Zhruba polovica firiem však pracuje aj v noci. Zamestnancom však už v súčasnosti firmy vyplácajú príplatky, mnohé aj nad rámec zákona. Najviac sa podnikatelia búria proti zavedeniu príplatku za víkendovú prácu.

PAS oslovila zhruba 1400 podnikateľov, prieskumu sa zúčastnilo 144 respondentov. Podnikatelia sa v prieskume zhodli, že nesúhlasia s tým, aby sa zvyšovanie príplatkov uskutočňovalo cez poslanecké novely. "Problém je, že návrh neprejde medzirezortným pripomienkovým konaním. Otvorila by sa tak verejná diskusia medzi vládou a sociálnymi partnermi. V tomto prípade sa to ale neuskutočnilo," podotkol výkonný riaditeľ PAS Peter Kremský.

Zamestnávateľom zoberú o 100 miliónov viac

Ukázalo sa, že najviac je žiadaná práca cez víkendy. Prácu v noci využíva iba polovica opýtaných firiem. Tie firmy, ktoré využívajú nočnú prácu, dávajú zamestnancom príplatok podľa súčasného zákona. "Takmer 40 % pripláca viac, niektoré aj vyše 50 % minimálnej mzdy, ktoré požaduje novela zákona. Ďalšie firmy poskytujú iné benefity ako náhradné voľno a podobne," priblížil Kremský. Firmy priplácajú svojim zamestnancom v súčasnosti aj za víkendovú prácu tak, ako žiada zákon, odmeňujú firmy zamestnancov aj za prácu počas sviatku.

Zo zvýšenia príplatkov pritom podľa podnikateľov bude ťažiť najmä štát, keďže vzrastú jeho príjmy, ako aj príjmy poisťovní. Zamestnancom totiž výrazne stúpnu mzdy, a tým aj dane a odvody. Firmy sa preto obávajú negatívnych vplyvov týchto opatrení. Hovoria najmä o zvýšení ceny práce, niektorých výrobkov, čím sa podľa nich zníži konkurencieschopnosť slovenských firiem voči zahraničným konkurentom. Podnikatelia sa jednoznačne zhodujú v tom, že by sa mali znížiť dane a odvody zamestnancom. Žiada to takmer 90 % podnikateľov v prieskume.

Viac o téme: Robert FicoJozef MihálMinimálne mzdaPodnikateľská aliancia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu