Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Fico hodnotí samostatné Slovensko: Buďme hrdí na našu krajinu a robme veci spoločne

Robert Fico Zobraziť galériu (8)
Robert Fico (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

BRATISLAVA - Samostatná Slovenská republika je úspešný príbeh, na ktorý treba byť hrdí. V dnešnom príhovore k 25. výročiu vzniku samostatnej Slovenskej republiky to pred novinármi vyhlásil predseda vlády SR Robert Fico a vyzval k tomu, aby sme robili veci spoločne tak, aby to bol úspešný príbeh aj v nasledujúcich rokoch našej samostatnej existencie.

"Som hrdý na Slovensko, buďme hrdí na našu krajinu. Robme veci spoločne tak, aby to bol úspešný príbeh aj v nasledujúcich rokoch našej samostatnej existencie," povedal s tým, že čelíme obrovským očakávaniam, ľudia sa chcú približovať životnou úrovňou k najvyspelejšej Európe. Aj na ceste na týmito cieľmi však podľa premiéra Slovensko musí zostať bezpečné, demokratické a rešpektujúce politické, sociálne a ekonomické práva a proeurópsku orientáciu.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Telefonát s Babišom

Ako poznamenal, dnes dopoludnia telefonoval s predsedom vlády Českej republiky Andrejom Babišom, krajiny s ktorou Slovensko dlhých 75 rokov, od roku 1918 až do 31. decembra 1992 vytváralo jeden štátny celok. "Krajiny, s ktorou Slovensko 1. januára 1993 ukázalo celému svetu nevídaný príklad pokojného rozdelenia federálnej republiky a vzniku dvoch samostatných štátov. Poďakoval som mu za 25 rokov nádherného susedského spolunažívania a vyslovil hlboké presvedčenie, že aj ďalšie vzťahy medzi Slovenskou republikou a Českou republikou budú pôžičkami vzájomnej dôvery," povedal premiér Fico.

Robert Fico
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

Od 1.1. 1993 Slovensko píše vlastný štátny príbeh. „Patrím medzi posledných aktívnych politikov, ktorý mali možnosť v roku 1992 hlasovať za deklaráciu zvrchovanosti slovenského národa, za Ústavu SR a na začiatku roka 1993 participovať na prijímaní základnej legislatívy. Nebolo to jednoduché obdobie, lebo existovali obavy, či ekonomický a odborný potenciál slovenského národa bude stačiť na vybudovanie štátu,“ povedal predseda vlády s tým, že sme nemali tradície, politickú skúsenosť ani dobré ekonomické základy.

Chýbala vízia

„Chýbala idea, či akási vízia, na ktorej sa mala postaviť slovenská štátnosť,“ vyhlásil a pripomenul, že slovenská spoločnosť bola v tom čase rozdelená a so vznikom samostatnej republiky nesúhlasili všetci. Napriek tomu dnes vníma, že z pohľadu dejín sa nám podarilo naplniť víziu budovania moderného sociálneho štátu, etablovaného a rešpektovaného vo svete. „Naplnili sme tak sen národných politických elít,“ uviedol.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Podľa Fica je dnešnej mladej generácii obdobie federácie mimoriadne vzdialené. „Slovenskú štátnosť berú ako prirodzenú a možno akúsi nudnú samozrejmosť,“ povedal. Považuje za jedinečnosť, že vznik samostatnej republiky sa uskutočnil v pokoji.

Treba oddeliť vlastenectvo od nacionalizmu

Taktiež vníma potrebu viac oddeľovať zdravé vlastenectvo od nacionalizmu a zapracovať na vzťahu k štátnym symbolom. Dnes je napriek tomu rád, že vznik samostatnej Slovenskej republiky už nie je rozdeľujúcou témou slovenskej spoločnosti. Premiér Fico ďakuje všetkým, ktorí prispeli na úrovni politickej a občianskej k napĺňaniu vízie demokratického moderného sociálneho štátu, ktorý je uznávaný vo svete.

Robert Fico
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: TASR/Daniel Veselský)

25 rokov existencie štátu možno podľa Fica vnímať ako snahu vlád a jednotlivých slovenských parlamentov vytvárať pravidlá politického systému, ktorý má jasne oddelenú exekutívnu, parlamentnú a súdnu moc. Podľa neho všetky politické krízy boli riešené slobodnými parlamentnými voľbami a rozhodujúce slovo má vždy občan a jeho právo voliť. Slovensko vníma ako demokratickú krajinu.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Za dôležitý považuje konsenzus v otázkach zahraničnej politiky. "Ten umožňoval prijímať rozhodnutia, ktoré zabezpečovali predpoklady na ekonomickú a sociálnu prosperitu a aj na našu bezpečnosť. Vstup do EÚ, do NATO, do Schengenu, prijatie eura," to všetko podľa Fica potvrdilo našu politickú dospelosť. Avšak ho znepokojuje, že existujú predstavy, ktoré sa pohrávajú s destabilizovaním dosiahnutého. Napriek tomu, „štát, ktorý pred 25 rokmi neexistoval, má silnú a rešpektovanú diplomaciu schopnú obhajovať svoje záujmy a nastoľovať celoeurópske témy“.

Dnes je náš úspech samozrejmosťou

„Kto by predpokladal, že budeme úspešne predsedať Rade EÚ, prinášať aktívne riešenie na migráciu, ochranu hraníc. Dnes je to samozrejmosť,“ uviedol. Za podstatné považujem, že najväčší dôraz sa kladie na sociálne politiky nielen u nás, ale v celej EÚ. Vláda podľa neho napĺňa víziu priblížiť životnú úroveň našich občanov vyspelým ekonomikám EÚ. "Dnes sme dosiahli najvyššiu zamestnanosť a najnižšiu nezamestnanosť, naša ekonomika patrí k najdynamickejším v EÚ," podotkol.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Zopakoval, že s ČR máme nadštandardné vzťahy. "Zhodneme sa, že naše rozdelenie bolo v danom čase najrozumnejšie aj keď, ako každé rozdelenie, prináša prináša istý sentiment a nostalgiu. To je emócia a na nej môžeme stavať racionálne a vzájomne výhodné vzťahy," uviedol. Samozrejme vníma aj, že 25 rokov sprevádzali aj omyly aj chyby. "Ale samostatné Slovensko musíme vnímať ako úspešný príbeh," uviedol.

Predseda vlády SR Robert
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA/Branislav Bibel)

Viac o téme: SamostatnosťRobert FicoSlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu