Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Schulz sa nevzdáva: O post lídra strany sa posnaží aj po zdrvujúcej porážke vo voľbách

Martin Schulz
Martin Schulz (Zdroj: SITA/Christian Charisius/dpa via AP)

BERLÍN - Líder Sociálnodemokratickej strany Nemecka (SPD) Martin Schulz potvrdil, že sa bude znova uchádzať o post predsedu strany aj po tom, ako v nedávnych parlamentných voľbách zaznamenala veľké straty.

Schulz, ktorý bol vo voľbách 24. septembra kandidátom SPD na kancelára a teda vyzývateľom kancelárky Angely Merkelovej, je podľa svojho vyjadrenia pre dnešné vydanie novín Bild am Sonntag presvedčený, že dokáže "znova získať dôveru v SPD".

"Budem kandidovať na post lídra na straníckom zjazde v decembri. Nezávisí to od nejakých konkrétnych podmienok ani výsledkov krajinských volieb," povedal Schulz v narážke na voľby v spolkovej krajine Dolné Sasko, ktoré sa budú konať 15. októbra.

Bývalý predseda Európskeho parlamentu dodal, že si želá, aby sa SPD stala hlavnou proeurópskou stranou v krajine a bola menej zameraná na pragmatizmus. "Myslím si, že celá SPD musí mať viac odvahy preukázať víziu," vyhlásil Schulz. 

SPD, ktorá napriek svojim historicky najhorším výsledkom v spolkových voľbách zostala druhou najsilnejšou stranou v parlamente pred pravicovopopulistickou Alternatívou pre Nemecko (AfD), už krátko po voľbách oznámila odchod do opozície, keď vylúčila pokračovanie doterajšej tzv. veľkej koalície s Merkelovej kresťanskými demokratmi (CDU/CSU). Tí sa teraz pripravujú na koaličné rokovania s liberálni zo Slobodnej demokratickej strany (FDP) a Zelenými.

Agentúra DPA dnes priniesla výsledky prieskumu, podľa ktorého sa 36 percent Nemcov domnieva, že Schulz by po volebnom neúspechu mal odstúpiť z postu šéfa svojej strany, za ktorého ho zvolili len v marci tohto roka, keď sa z Bruselu vrátil do nemeckej politiky. Jeho zotrvanie vo funkcii podporilo 35 percent všetkých opýtaných, ako aj 66 percent oslovených voličov SPD.

Prieskum, ktorý pre DPA uskutočnil inštitút YouGov, tiež ukázal, že s rozhodnutím vedenia SPD odísť do opozície súhlasí 50 percent respondentov a len 25 percent ho považuje za nesprávne. Podporu si takýto krok našiel u 68 percent stúpencov SPD, no len 39 percent voličov CDU/CSU.

Viac o téme: NemeckoSPDMartin Schulz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu