Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Trump hovoril s čínskym prezidentom: Prisľúbil ďalšie sankcie voči KĽDR

Donald Trump
Donald Trump (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump v stredu oznámil, že telefonicky hovoril s čínskym prezidentom Si Ťin-pchingom o najnovšom severokórejskom raketovom teste a prisľúbil ďalšie sankcie voči Kórejskej ľudovodemokratickej republike (KĽDR).

Trump na Twitteri uviedol, že so Si Ťin-pchingom hovoril o "provokatívnych činoch Severnej Kórey" s tým, že ešte v stredu budú na ňu uvalené významné sankcie. Podľa agentúry AP nie je zrejmé, či myslel na sankcie zo strany USA alebo Organizácie Spojených národov. Biely dom vo vyhlásení uviedol, že Trump dal jasne najavo "odhodlanie Spojených štátov brániť seba a svojich spojencov". Americký prezident tiež zdôraznil, že Čína by mala použiť "všetky dostupné páky, aby primala Severnú Kóreu k ukončeniu jej provokácií a k návratu na cestu denuklearizácie".

Čínske ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že Peking je vážne znepokojený najnovším raketovým testom Pchjongjangu a vyzval ho, aby dodržiaval rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN a prestal s akciami, ktoré by mohli eskalovať napätie. Všetky zúčastnené strany by mali konať obozretne a spoločne by mali chrániť regionálny mier a stabilitu, uviedol hovorca čínskeho rezortu diplomacie Keng Šuang.

KĽDR v stredu oznámila, že uskutočnila úspešnú skúšku novej medzikontinentálnej balistickej rakety Hwasong 15, ktorá je schopná zasiahnuť celé vnútrozemie Spojených štátov. Išlo o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď izolovaná komunistická KĽDR odpálila balistickú raketu stredného doletu.

Raketa bola odpálená v stredu o 03.17 h miestneho času z oblasti severokórejského mesta Pchjongsong. Letela východným smerom, pričom prekonala vzdialenosť približne 1000 kilometrov a pred dopadom do Japonského mora vo vzdialenosti zhruba 370 kilometrov od pobrežia Japonska sa rozpadla. Na odpálenie rakety osobne dohliadal vodca KĽDR Kim Čong-un, informovala severokórejská tlačová agentúra KCNA.

Viac o téme: SankcieČínaDonald TrumpKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu