Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Drsné slová pápeža Františka: Rok 2017 sme premárnili!

Pápež František
Pápež František (Zdroj: SITA)

RÍM - Pápež František v nedeľňajšej ďakovnej omši vo Vatikáne na záver kalendárneho roka vyzval na viac solidarity a odsúdil vojny po celom svete.

"I toto obdobie roka 2017, ktoré nám Boh daroval celistvé a neporušené, sme my ľudia rozličnými spôsobmi premárnili a poškodili konaním prinášajúcim smrť, klamstvami a nespravodlivosťou. Vojny sú rukolapným znakom tejto opakujúcej sa a absurdnej pýchy. Sú ním však aj všetky malé i veľké útoky na život, na pravdu, na bratské spoločenstvo, ktoré sú príčinou rôznorodých foriem ľudského a spoločenského úpadku, i úpadku životného prostredia. Za všetko toto chceme a musíme prijať našu zodpovednosť pred Bohom, pred bratmi a pred stvorenstvom," cituje svätého otca Vatikánsky rozhlas.

Zároveň poďakoval tým ľuďom, ktorí sa zasadili za spravodlivosť. "Cítim sympatiu a vďačnosť voči tým ľuďom, ktorí sa každý deň malými, no cennými skutkami konkrétne pričiňujú k dobru Ríma: snažia sa plniť si čo najlepšie svoje povinnosti; v mestskej doprave sa správajú rozumne a rozvážne; rešpektujú verejné priestory a signalizujú veci, čo treba napraviť; sú pozorní k starším a k osobám v ťažkostiach, a tak ďalej. Týmito i tisíc ďalšími prejavmi správania konkrétne prejavujú lásku k mestu. Bez rečnenia, bez reklám, no štýlom občianskej vychovanosti praktizovanej v každodennosti. A takto v tichosti spolupracujú na spoločnom dobre," povedal pápež.

Vyjadril tiež veľký obdiv voči rodičom, učiteľom a všetkým vychovávateľom, "ktorí sa práve týmto štýlom snažia deti a mládež vychovávať k občianskemu cíteniu, k etike zodpovednosti, keď ich vedú k cíteniu spolupatričnosti, k starostlivosti a záujmu o realitu, ktorá je okolo nich".

Títo ľudia, i keď nie sú predmetom záujmu médií, predstavujú podľa Františka väčšinu ľudí žijúcich v Ríme. Nemálo z nich pritom žije v ťažkých podmienkach, "a predsa nad sebou neplačú ani neprechovávajú nevrlosť či nenávisť, ale každodenne sa usilujú svojím dielom prispieť k tomu, aby sa veci trochu zlepšili".

Liturgia Prvých vešpier sviatku Panny Márie Bohorodičky bola spojená so spevom Te Deum a s eucharistickou poklonou a požehnaním.

Viac o téme: Pápež František
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu