Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Trump na summite NATO šokoval: Nemecko je pod totálnou kontrolou Ruska, reakcia Merkelovej

Americký prezident Donald Trump (vpravo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas tlačovej konferencie pred spoločnými raňajkami Zobraziť galériu (3)
Americký prezident Donald Trump (vpravo) a generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg počas tlačovej konferencie pred spoločnými raňajkami (Zdroj: TASR/AP Photo/Pablo Martinez Monsivais)

BRUSEL - Americký prezident Donald Trump v utorok ostro skritizoval projekt plynovodu Severný prúd 2. Vyhlásil pritom, že Nemecko je pod "totálnou kontrolou" Ruska a je "rukojemníkom" Moskvy, informovala agentúra AP.

"Považujem za veľmi smutné, že Nemecko uzatvára rozsiahlu dohodu o rope a plyne s Rusko v čase, keď treba byť pred Ruskom na pozore a Nemecko pritom platí Rusku miliardy a miliardy dolárov ročne," povedal Trump na stretnutí s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom.

Šéf Bieleho domu sa tak vyjadril pred začiatkom dvojdňového summitu Severoatlantickej aliancie v Bruseli. Stoltenberg v tejto súvislosti podčiarkol, že spojenci z NATO sú schopní spolupracovať napriek vzájomným názorovým rozdielom. Kontroverzne vnímaný plynovod Severný prúd 2 (Nord Stream 2) by mal spojiť Nemecko s Ruskom popod Baltské more a Washington proti nemu dlhodobo brojí. Podľa kritikov, medzi ktorých patria viaceré členské krajiny z východnej časti EÚ a Ukrajina, celý projekt len zvýši energetickú závislosť Únie od Ruskej federácie. 

Trump v utorok označil dohodu o stavbe plynovodu za "nemiestnu". Zároveň kritizoval Nemecko za to, že nevynakladá dostatočné prostriedky na obranu. "Nemecko je bohatou krajinou, mohlo by zvýšiť (výdavky na obranu) okamžite, už zajtra, a nemali by sme žiadny problém," povedal Trump. Zdôraznil pritom, že Spojené štáty "platia veľké peniaze" na ochranu Nemecka, Francúzska a ďalších krajín. Spojené štáty dlhodobo apelujú na spojencov z NATO, aby zvýšili výdavky na obranu na dohodnutú hranicu dve percentá HDP, ktorú väčšina z nich, vrátane Nemecka, nedosahuje. 

"Už sme si na to skoro zvykli," reagovala na Trumpove slová nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Neodpovedala však podľa agentúry DPA na otázku, či nepovažuje za neférové, že Trump kritizoval spomedzi krajín Aliancie práve Nemecko. Ministerka tiež konštatovala, že Trumpova kritika je v určitom zmysle oprávnená. Napriek tomu si myslí, že sa netreba zameriavať len na takzvaný dvojpercentný cieľ zvýšenia výdavkov na obranu. "Chcela by som, aby sa obchodník Donald Trump pozrel nielen na bilanciu, ale aj na úžitok," povedala Von der Leyenová. 

Donald Trump
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP Photo/Susan Walsh)

Podľa Ruska sa USA chystajú odstúpiť od kľúčovej dohody

Spojené štáty plánujú odstúpiť od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) z roku 1987. V rozhovore, ktorý vyšiel v stredu v talianskom denníku Il Giornale, to vyhlásil ruský minister obrany Sergej Šojgu. "USA sa pripravujú na odstúpenie od Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu a ako dôvod uvádzajú porušovanie zmluvy zo strany Ruska," uviedol Šojgu, ktorého citovala agentúra TASS. 

Predmetné obvinenia zo strany USA pritom označil na úplne nepodložené. Z flagrantného porušovania uvedenej kľúčovej odzbrojovacej dohody naopak obvinil Spojené štáty, ktoré podľa neho rozmiestňujú v Európe vertikálne odpaľovacie zariadenia MK 41, schopné odpaľovať strely s plochou dráhou letu typu Tomahawk. "V ich dosahu je takmer celá európska časť Ruska," vyhlásil Šojgu. 

Spojené štáty už nejaký čas podozrievajú Moskvu z porušovania INF, čo však Moskva popiera. NATO sa obáva, že vďaka vývoju systému rakiet s plochou dráhou letu 9M729 odpaľovaných zo zeme bude môcť Moskva bez varovania alebo takmer bez varovania zaútočiť v Európe jadrovými zbraňami.

Americká veľvyslankyňa pri NATO Kay Baileyová-Hutchisonová vo februári povedala, že ak "Rusko nebude zmluvu dodržiavať, bude musieť niesť následky toho, že nijaká zmluva nebude". Senát USA už - v súvislosti s údajným porušovaním INF zo strany Ruska - splnomocnil vládu na prípadné odstúpenie od tejto zmluvy. INF podpísali 8. decembra 1987 sovietsky vodca Michail Gorbačov a vtedajší americký prezident Ronald Reagan.

Ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR/AP)

Merkelová Trumpovi: Nemecko je slobodné, určuje si vlastnú politiku

 

Nemecká kancelárka Angela Merkelová sa v stredu popoludní, popri summite NATO v Bruseli, stretne na separátnych rokovaniach s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. K ich stretnutiu dôjde v napätej atmosfére po tom, ako americký prezident vyhlásil, že Nemecko je pod "totálnou kontrolou" Ruska. K dvojstranným rokovaniam medzi Merkelovou a Trumpom dôjde o 15:15 h SELČ, následne sa šéf Bieleho domu stretne na dvojstranných rokovaniach s francúzskym prezidentom Emmanelom Macronom.

Nemecká kancelárka sa po príchode na summit NATO snažila vyvrátiť Trumpove obvinenia, podľa ktorých vláda je v Berlíne pod ruským vplyvom. Novinárov v tejto súvislosti upozornila, že vyrastala v komunistickom východnom Nemecku. "Bola som súčasťou Nemecka pod kontrolou Sovietskeho zväzu a dnes som veľmi šťastná, že ako Spolková republika Nemecko sme slobodní. Môžem teda povedať, že sami si môžeme určovať našu vlastnú politiku a robiť vlastné rozhodnutia, a to je veľmi dobré najmä pre ľudí vo východnom Nemecku," povedala Merkelová novinárom. 

S odkazom na Trumpovu kritiku, týkajúcu sa výdavkov na obranu, Merkelová upozornila, že Nemecko dostatočne prispieva na chod Aliancie. "Nemecko je druhým najväčším poskytovateľom vojenských jednotiek, najväčšiu časť našej vojenskej kapacity ponúkame v prospech NATO. Do dnešného dňa máme silnú angažovanosť v Afganistane, kde tiež bránime záujmy Spojených štátov," opísala situáciu.

V podobnom duchu sa v stredu vyslovila aj nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová. Podľa jej slov si Nemecko na americkú kritiku už zvyklo, zároveň však upozornila, že v rámci národných príspevkov do NATO sa netreba zameriavať len na dvojpercentný cieľ zvýšenia výdavkov na obranu, ale treba si všímať aj širší rozmer účasti na medzinárodných misiách.

Korčok a Kiska: SR podporuje názor prezidenta Trumpa na Severný prúd 2

Slovensko nemá výhrady voči kritickým slovám amerického prezidenta Donalda Trumpa na adresu Nemecka, ktoré sa dohodlo s Ruskom na výstavbe sporného plynovodu Severný prúd 2 (Nord Stream 2). Prezident SR Andrej Kiska a štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok to uviedli v stredu v Bruseli v rámci summitu Severoatlantickej aliancie.

Korčok na otázku médií, či je vhodné, aby štátnici na summit NATO vnášali aj otázky čisto ekonomického charakteru, upozornil, že prezident Spojených štátov to povedal tak, ako to naozaj cíti. "Výhrady voči Nord Streamu 2 nemá len Trump, ale aj Slovensko. Nepovažujeme tento projekt za súladný s princípmi, ktoré máme v Európskej únii, a to je budovanie energetickej únie," zhodnotil situáciu Korčok.

Spresnil, že slovenská vláda nevidí v uvedenom projekte žiadny prínos, pokiaľ ide o znižovanie závislosti od jednej trasy dodávok zemného plynu, a vníma to presne naopak. "Z času na čas osobne považujem za dobré, keď lídri hovoria zrozumiteľným slovom," uviedol Korčok s odkazom na Trumpov postoj. Kiska upozornil, že úlohou krajín, akou je aj Slovensko, je nachádzať alternatívne cesty dodávok plynu, aby neboli závislé iba od Ruska.

"Nord Stream 2 nie je ničím iným len posilnením závislosti od ruského plynu, pričom existujúce kapacity Nord Streamu 1 a plynovodu Družba sú využívané na necelých 50 percent. A preto si automaticky kladieme otázku, prečo je potrebný Nord Stream 2," dodal Kiska.

Viac o téme: RuskoNemeckoDonald TrumpBruselMoskvaSpojené štáty
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu