Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Škandál v zdravotnícve: Smrtiaci experiment s Viagrou pripravil o život 11 novorodencov

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Getty Images)

AMSTERDAM - Počas pokusu, pri ktorom lekári podávali tehotným ženám Viagru, zomrelo v Holandsku 11 novorodencov. Prípravok na poruchu erekcie mal u žien, ktoré majú zle vyvinutú placentu, urýchliť vývoj plodu, napísal spravodajský server BBC News. Univerzitné zdravotnícke centrum v Amsterdame, ktoré výskum vykonávalo, testovanie okamžite ukončilo a začalo problém vyšetrovať.

Na projekte, ktorý centrum začalo v roku 2015, sa podieľalo 11 nemocníc po celom Holandsku. Látku zvanú sildenafil, ktorá zlepšuje prietok krvi, užívala zhruba polovica zo 183 tehotných žien, ktoré sa výskumu zúčastnili. Ostatné ženy užívali placebo. Podľa odborníkov prípravok zrejme u detí spôsobil závažné poškodenie pľúc.

S pľúcnymi ťažkosťami sa počas výskumu narodilo celkom 20 detí, z nich iba tri matkám, ktoré Viagru neužívali. Podobné skúmania predtým vykonávali výskumné centrá v Británii, Austrálii alebo na Novom Zélande. Experti vtedy neodhalili žiadne negatívne, ale ani pozitívne účinky Viagry na novorodenca.

Škandál v zdravotnícve: Smrtiaci
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Getty Images)

Nedostatočne vyvinutá placenta závažne obmedzuje rast plodu v maternici matky. Dieťa sa kvôli tomu môže narodiť predčasne, s malou pôrodnou hmotnosťou a nízkou šancou na prežitie. Pre poruchu v súčasnej dobe neexistuje žiadna liečba.

Viac o téme: VýskumTehotenstvo HolandskoViagra
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu