Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

MIMORIADNE Skripaľa otrávili Rusi: USA vyhlási sankcie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Jonathan Brady/PA via AP)

WASHINGTON - Spojené štáty dospeli k záveru, že nervovo paralytický jed proti ruskému agentovi Sergejovi Skripaľovi a jeho dcére Julii použilo Rusko. Oznámila to dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na oznámenie amerického ministerstva zahraničia. Washington kvôli tomu proti Rusku vyhlási sankcie.

Skripaľa a jeho dcéru tento rok v marci v juhoanglickom Salisbury priotrávil armádny jed novičok, ktorý sa vyrábal v Sovietskom zväze. Obaja boli v kritickom stave hospitalizovaní, ale postupne sa z otravy zotavili a žijú na neznámom mieste v Spojenom kráľovstve. Britské tajné služby z útoku proti Skripaľovcom obviňujú Rusko, ktoré podiel na incidente odmieta. Nové americké sankcie proti Rusku nadobudnú platnosť 22. augusta alebo blízko tomuto dátumu, oznámilo americké ministerstvo.

Neznáme dôkazy

Spojené štáty k rozhodnutiu o zodpovednosti Ruska podľa ministerskej hovorkyne Heather Nauertovej dospeli v pondelok s využitím amerického zákona o kontrole a likvidácii chemických a biologických zbraní. O tom, aké konkrétne dôkazy Američanov presvedčili, sa vo vyhlásení Nauertovej nič nehovorí.

"Po použití nervovej látky novičok v pokuse o vraždu britského občana Sergeja Skripaľa a jeho dcéry Julie Skripaľovej Spojené štáty 6. augusta dospeli k záveru ... že vláda Ruskej federácie použila chemické alebo biologické zbrane v rozpore s medzinárodným právom," uvádza sa vo vyhlásení. Televízia NBC oznámila, že v súlade so zákonom citovaným Nauertovou majú mať sankcie dve fázy. Druhá má nasledovať po troch mesiacoch, ak Rusko neposkytne záruky, že nabudúce chemické alebo biologické zbrane nepoužije a vysloví súhlas s inšpekciou OSN.

Fatálna druhá fáza

Prvá fáza sankcií, ktorá má vstúpiť do platnosti v auguste, sa podľa NBC bude týkať obchodnej výmeny a finančných transakcií. Bude ale mať len obmedzený vplyv, pretože sa bude prekrývať s inými sankciami, vyhlásenými už proti Rusku skôr. Podstatne väčší vplyv by mala druhá fáza sankcií. Znížila by úroveň diplomatických stykov, zakázala by ruskej leteckej spoločnosti Aeroflot prevádzkovať lety do USA a prakticky by zastavila všetku obchodnú výmenu.

Viac o téme: RuskoSpojené štátyKauza Skripaľ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu