Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Nové detaily tragického úmrtia chlapcov na kúpalisku v Česku: Personál nepochybil, všetko bolo inak

Jazero Lhota
Jazero Lhota (Zdroj: Facebook/prirodacr)

LHOTA - Tragédia na jazere Lhota pri Prahe, pri ktorej zomreli dvaja vietnamskí chlapci, otriasla pred dvomi týždňami Českom. Krátko po smutnej udalosti sa na verejnosť dostali výpovede svedkov, ktoré smrť chlapcov pripisovali xenofóbii a rasizmu zamestnancov kúpaliska, pretože nekonali včas a dôkladne. Po dôslednej rekonštrukcii časopisu Respekt sa však na povrch dostávajú nové okolnosti – personál vôbec nemusel pochybiť.

Po rozsiahlej sérii výpovedí svedkov a podrobného zisťovania prišiel časopis Respekt k zisteniam, že výpovede svedkov o okolnostiach tragédie sú vo veľkej miere nepresné a mätúce, niektoré sa dokonca vôbec nezakladajú na pravde. Z rekonštrukcie sa zdá, že veľa vecí bolo inak, ako to bolo vykreslené prostredníctvom svedkov.

Myslel si, že sú s matkami    

Respekt oslovil Trana Hai Ha, otca jedného zo zosnulých chlapcov . Ten sa v čase tragédie nachádzal v Prahe. S matkou sú totiž rozvedení a ich vzťah je komplikovaný. Mladší z chlapcov tak trávil letný deň s ňou a s matkou a otcom druhého, staršieho chlapca. Podľa Trana chlapci s otcom čakali na zmrzlinu, zatiaľ čo mamy odpočívali na deke. Deti odbehli počas toho, keď stáli v rade. To, že chlapci zmizli, zistil otec až po návrate zo stánku. Deti s matkami neboli.

 


Prečítajte si aj: Tvrdá reakcia na tragédiu v Česku: Odporný hyenizmus! Ich mamy ignorovali, chlapci (†7) sa utopili


 

Rodičia ich vzápätí začali hľadať. S predpokladom, že deti sú určite na súši, najskôr v priľahlom borovicovom lese, sa na pátranie vo vode nesústredili. O tom aj niekoľkokrát informovali zamestnancov kúpaliska, hoci sa dorozumievali iba lámanou angličtinou a posunkami. Tí to však pochopili a pátranie upriamili na súš.

Nafukovacie kolesá

Rozrušené reakcie verejnosti vyvolala aj informácia, že po chlapcoch vo vode ostali detské nafukovacie kolesá. Zakladá sa to však iba na klamlivej domnienke, ktorú podporila reportáž na TV Nova. V jej závere totiž vidieť dve kolesá na hladine jazera. Prečo si ich nikto počas pátrania nevšimol, je ale zrejmé – boli to ilustračné zábery.

K dezinformácii prispela aj výpoveď jednej svedkyne, ktorá sa mala s matkou chlapca rozprávať. Hoci česky takmer nehovorí, vraj jej povedala, že chlapci boli preč v okamihu, čo sa otočila, a že po nich ostali len nafukovacie kruhy na hladine. Respekt od svedkyne zistil, že vyrozumela len prvú časť o otočení. Tú o kruhoch jej mal „napovedať“ redaktor TV Prima. Krihy v skutočnosti nevidela.

Kolesá, ktoré skutočne chlapcom patrili, sa našli na súši. Žena, ktorá si ich všimla, išla spoločne s matkou jedného z chlapcov nahlásiť zmiznutie detí okolo pol tretej.

Nesedeli časy

Asi najväčšie nejasnosti vznikli ohľadom časov. Nie je jasné, kedy si chýbajúcich chlapcov rodičia všimli, a kedy ich zmiznutie začali riešiť zamestnanci kúpaliska. Podľa prvotných výpovedí svedkov tak vznikol dojem, že sa chlapci stratili už okolo jednej hodiny. Prvé hlásenie sa na kúpalisku malo objaviť až okolo pol tretej. Časový odstup tak naznačoval, že hodinu a pol personál nijak nezakročil.

Podľa zistení Respektu však vietnamskí rodičia prišli stratené deti nahlásiť tesne pred pol treťou, krátko pred prvým hlásením. Nie je však jasné, ako dlho rodičia hľadali deti sami. Vedúca kancelárie však mala mená chlapcov v rozhlase vyvolať hneď po oznámení, následne k mikrofónu zavolala aj jedného z otcov. Bála sa, že mená chlapcov neprečíta správne.

Prostý odhad

K časovému údaju ale mali návštevníci kúpaliska prísť iba odhadom. Táto nepresnosť mala podľa Respektu ovplyvniť celé vnímanie smutnej udalosti a vrhnúť zlé svetlo na zamestnancov. Svedkovia, ktorí sa nechali počuť aj v televízii, pritom nepoznali presný čas. Hodinu odhadli napríklad podľa toho, kedy na kúpalisko dorazili, alebo podľa pocitu hladu, ktorý sa obvykle dostaví okolo poludnia.

Po ďalšom rozhovore priznali, že ich odhady nemuseli byť úplne presné. „Možno to bolo skôr po druhej, asi tak o štvrť na tri,“ pripustila jedna zo svedkýň pre Respekt. Prvotne tvrdila, že chýbajúcich chlapcov si všimli „dávno pred pod pol treťou“. Z oznamu na parte, ktoré zverejnila Česko-vietnamská spoločnosť, podľa Respektu vyplýva, že za čas zmiznutia  je podľa rodičov 14:10.

Jazyková bariéra

K oneskoreniu vo výmene informácii prispela aj slabá znalosť češtiny oboch rodičov. Keď totiž jedna z matiek chcela o zmiznutí povedať pracovníčke občerstvenia, tá jej nerozumela a poslala ju do kancelárie. Tam sa však matka ihneď nedostavila a personál stále o incidente nevedel.

K dezinformácii prispela aj výpoveď jednej svedkyne, podľa ktorej bola prvou, kto zavolal políciu. Urobila to o 14:46, čo malo svedčiť o neochote zamestnancov konať. Skutočnosť na pravú mieru uviedla hovorkyňa polície Eva Hašlová, podľa ktorej prvý telefonát o chýbajúcich chlapcoch evidujú okolo pol tretej. Volať mala obsluha kúpaliska, čo popiera tvrdenia niektorých svedkov.

Nepríjemná vedúca

Zlý obraz personálu malo podporiť aj nepríjemné vystupovanie vedúcej v kancelárii. Podľa výpovedí vraj niekoľko ľudí so snahou pomôcť dokonca vyhodila. Takýto prejav podľa svedkov, ktoré spovedal Respekt, obrazu zamestnancov nepomohol.

Časopis oslovil aj vedúcu kancelárie, ktorá pripustila, že sa na ňu v jednej chvíli obrátilo veľké množstvo ľudí a prekážali jej tak pri organizácii pátrania. Malo to byť už v čase, kedy bola polícia na ceste. Častí návštevníci kúpaliska tiež povedali, že vedenie je nepríjemné takmer stále, bez ohľadu na národnosť.

Kúpalisko nezlyhalo

Za neprítomnosť plavčíka pri osudnej pláži podľa Respektu mohla rutinná obchádzka kúpaliska. Z jeho stanovišťa totiž na celý areál vidieť nie je, a preto musí robiť pochôdzky.

V médiách sa  objavila aj kritika miestnej organizácie. Podľa nej je rozhlas slabý a nie je ho počuť ani na druhý breh. To vyvrátili redaktori Respektu pokusom. Počuli ho po celom areáli.

Zradná hlbina

Najpravdepodobnejšou príčinou utopenia dvoch chlapcov je podľa časopisu zradné dno v okolí detskej pláže. Násyp tam totiž vytvára náhle zníženie, ktoré mohlo mladých neplavcov zaskočiť. Bolo to v blízkosti miesta, kde ich telá vytiahli z vody potápači.

Viac o téme: KúpaliskoVietnamciLhota
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu