Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Desivé odhalenie expertov: TOTO je Putinov zákerný plán útokov na Ukrajine pre rok 2024

Ruský prezident Vladimir Putin
Ruský prezident Vladimir Putin (Zdroj: SITA/Pavel Bednyakov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

MOSKVA - Ako sa bude vyvíjať vojna na Ukrajine v najbližších mesiacoch? Rusko má v súčasnosti veľké výhody na fronte. Podľa aktuálnych odborných analýz sleduje Vladimir Putin v roku 2024 tri hlavné ciele. Toto je Putinova letná stratégia.

Už sú to vyše dva roky, čo Vladimir Putin rozpútal ruskú agresívnu vojnu proti susednej Ukrajine. Koniec bojov je stále v nedohľadne. Zdá sa, že ruský prezident je ochotný presadzovať svoje ciele akýmikoľvek prostriedkami až do trpkého konca. Bez ohľadu na cenu.

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 790 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

Putin má vo vojne na Ukrajine v roku 2024 tri ciele

Ľudia na celom svete preto naďalej hľadia na Ukrajinu s obavami. Čo plánuje Vladimír Putin a čo sa bude diať na fronte v najbližších mesiacoch? Traja experti sa na túto otázku podrobnejšie pozreli pre „Tagesspiegel“ a sformulovali tri ciele, ktoré chce podľa nich Vladimir Putin dosiahnuť v roku 2024.

Putin chce konečne zničiť morálku ukrajinských jednotiek

Jedným z troch hlavných cieľov Vladimíra Putina je zlomiť morálku Ukrajincov. Aspoň tak sa domnieva Gerhard Mangott, profesor politológie so zameraním na medzinárodné vzťahy a Rusko na Univerzite v Innsbrucku. Šéfa Kremľa podľa jeho názoru momentálne nezaujímajú ani tak územné zisky, ako personálne a materiálne poškodenie Ukrajiny. „Nálety na Charkov majú napríklad zlomiť morálku obyvateľstva a spustiť vlnu utečencov z mesta,“ hovorí profesor Mangott, preto v najbližších mesiacoch očakáva ruskú ofenzívu.

Rusko bude vyvíjať tlak na Ukrajinu

Marek Kohv, vedúci programu Bezpečnosť a odolnosť v Medzinárodnom centre pre obranu a bezpečnosť (ICDS) v Talline, sa domnieva, že taktikou Vladimíra Putina je „využiť situáciu a udržiavať maximálny tlak na ukrajinské ozbrojené sily“. Myslí sa tým váhavosť niektorých západných hlavných miest ohľadom dodávok pomoci Ukrajine. „Čím dlhšie bude západná vojenská pomoc meškať, tým viac Ukrajincov bude zabitých, ukrajinské územie bude stratené a ukrajinské mestá sa premenia na trosky,“ povedal Marek Kohv.

Putin chce byť pred Kyjevom do konca roku 2024

Susanne Schattenbergová tiež poskytla menej než povzbudivú predpoveď pre vojnu na Ukrajine. Profesorka súčasných dejín a kultúry východnej Európy na univerzite v Brémach je presvedčená, že vojaci Vladimira Putina chcú byť späť pred Kyjevom do konca roka 2024. "Putin vyhlásil štyri ukrajinské regióny za anektované v septembri 2022 bez toho, aby ich plne kontroloval. Jeho armáda sa na jeseň 2022 musela stiahnuť aj z metropol Charkov a Cherson. Jeho plánom bude do konca roka tieto mestá nielen obsadiť, ale tiež opäť stáť pred Kyjevom,“ povedala Schattenbergová.

Viac o téme: RuskoVladimir PutinUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu