Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Česko sa podieľa na vytváraní budúcnosti Európskej únie, povedala von der Leyenová

Ursula von der Leyenová počas summitu v Bruseli
Ursula von der Leyenová počas summitu v Bruseli (Zdroj: SITA/John Thys, Pool via AP)

PRAHA - Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová ocenila českú pomoc Ukrajine. V prejave pred slávnostným koncertom k 20. výročiu vstupu Českej republiky do Európskej únie v pražskom Rudolfine tiež uviedla, že Česko sa podieľa na vytváraní budúcnosti únie. Premiér Petr Fiala (ODS) povedal, že EÚ funguje lepšie, keď sa ocitne pod tlakom, v čase kríz. Poukázal na ruskú hrozbu a tlak svetovej ekonomickej konkurencie.

"Po celé desaťročia nás železná opona držala každého na svojej strane, ale nežná revolúcia vás navrátila späť do Európy," pripomenula von der Leyenová, ktorá poslucháčov pozdravila po česky a spomenula aj niekdajšieho disidenta a prezidenta Václava Havla. Podotkla, že nechce pripomínať, čo 20-ročné členstvo v únii pre Česko znamenalo. "Veď to vidíte každý deň. Priťahujete turistov z celého sveta, investorov z celej Európy a exportujete päťkrát viac ako pred 20 rokmi," vymenovala.

archívne video

Matku skopali na zastávke, česká polícia hľadá pár z videa (Zdroj: Facebook/Policie České republiky)

Európa podľa predsedníčky EK posilnila Česko, a Česko naopak posilnilo Európu, pre ktorú bol podľa nej inšpiráciou boj za slobodu. "Chcem poďakovať českému národu za váš príspevok pri formovaní našej súčasnej únie," povedala.

Najspoľahlivejší ukrajinskí spojenci

"Vy ste sa stali jedným z najspoľahlivejších ukrajinských spojencov nie preto, že to bolo jednoduché, ale pretože to bolo správne. Vy ste viedli iniciatívu na získanie munície nie preto, že to bolo ľahké, ale pretože to bolo správne. Vy ste prijali najviac utečencov z Ukrajiny na obyvateľa nie preto, že to sľubuje nejaký úspech, ale pretože je to správne. A za českého predsedníctva sa nám podarilo oslobodiť sa z jha ruského vydierania energiami, zase pretože to bolo správne, "povedala.

V Rudolfine vykonala Česká filharmónia, sólisti a Pražský filharmonický zbor pod taktovkou Semjona Byčkova Beethovenovu Symfóniu číslo 9 d moll so záverečnou Ódou na radosť nemeckého básnika Friedricha Schillera, ktorá sa stala hymnou Európskej únie.

Viac o téme: ČeskoEurópska komisiaUrsula von der LeyenováPetr Fiala
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu