Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

MIMORIADNY ONLINE Boje pokračujú: Ukrajina po ruskom útoku obmedzila dodávky elektriny

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of Armed Forces of Ukraine)

KYJEV/MOSKVA - Rusko v noci na dnes podniklo ďalší rozsiahly vzdušný útok na Ukrajinu, použilo pri ňom riadené strely a drony. Ukrajinský minister energetiky Harman Haluščenko uviedol, že cieľom bola opäť ukrajinská energetická infraštruktúra. Situáciu na Ukrajine sledujeme online.

Naživo z Ukrajiny

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 804

Súhrn vojny na Ukrajine - deň č. 804 (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine)

ONLINE

21:40 Armáda: Ruské útočné skupiny prenikli do Krasnohorivky, zablokovanej v miestnom závode. Malé ruské jednotky prenikli do mesta Krasnohorivka v Doneckej oblasti, ale ich postup bol zablokovaný v miestnom závode, uviedol 8. mája vojenský hovorca.

21:05 Príliš skoro na to, aby sme videli účinky pomoci USA na ukrajinské frontové línie. Po tom, čo na Ukrajinu začala prúdiť nová várka amerických zbraní, je ešte „veľmi skoro“ vidieť zlepšenia na ukrajinských frontoch, uviedol americký minister obrany Lloyd Austin.

20:17 Ukrajina v stredu oznámila, že obmedzuje dodávky elektriny po celej krajine, a varovala pred možnými výpadkami po rozsiahlom ruskom raketovom a dronovom útoku na energetický systém krajiny. Informovala o tom agentúra AFP.

19:15 Slovenský prezident navrhuje usporiadať ukrajinsko-ruské mierové rokovania v Bratislave. Slovenský prezident Peter Pellegrini vyzval na mier medzi Ruskom a Ukrajinou a povedal, že v prípade potreby by Bratislava mohla hostiť prípadné rokovania, informovali 8. mája Aktuality.

18:00 Ozbrojené mesto Chasiv Jar je "takmer zničené", ale 679 ľudí tam stále žije a netúžia odtiaľto odísť, uviedol 8. mája guvernér Vadym Filaškin.

17:00 India zatkla 4 podozrivých z lákania mužov bojovať za Rusko na Ukrajine. Medzi štyrmi zadržanými boli prekladateľ, osoba sprostredkujúca víza a dopravu a dvaja náborári pre indické štáty Kerala a Tamilnádu, informovali indické úrady.

16:22 Zástupcovia členských krajín Európskej únie sa dnes v Bruseli zhodli, že výnosy z ruských aktív zmrazených v Európe využijú na nákup zbraní pre Ukrajinu a na rekonštrukciu tejto krajiny, ktorá sa už viac ako dva roky bráni ruskej vojenskej agresii. Informovalo o tom belgické predsedníctvo.

15:56 Poľsko bolo tento týždeň terčom hekerského útoku skupiny spájanej s Ruskom, oznámil v stredu poľský štátny výskumný ústav NASK. Informovala o tom agentúra Reuters.

15:40 Ukrajinský parlament v stredu odhlasoval zákon, ktorý niektorým väzňom umožní bojovať v ozbrojených silách. Informuje podľa agentúra AFP.

15:12 Britský minister vnútra James Cleverly v stredu oznámil, že vláda vyhostí vojenského pridelenca na ruskom veľvyslanectve v Londýne, "ktorý je nedeklarovaným dôstojníkom vojenskej rozviedky". Informuje AFP a Reuters.

14:50 Ukrajinský parlament dnes definitívne schválil zákon, ktorý umožňuje mobilizáciu väzňov odsúdených za ľahšie trestné činy. Ak sa odsúdení zapoja do bojov na obranu krajiny pred ruskou agresiou, budú podmienečne prepustení z väzenia, oznámila agentúra Ukrinform. Norma by mala pomôcť doplniť ukrajinské jednotky a striedať vojakov vyčerpaných po dvoch rokoch bojov proti ruskej inváznej armáde, uviedla agentúra Reuters.

14:25 Ukrajinské úrady obvinili oligarchu Ihora Kolomojského z pokusu o vraždu právnika v korporátnom spore z roku 2003. Informuje agentúra Reuters. "Policajní vyšetrovatelia doručili oznámenie o podozrení známemu ukrajinskému oligarchovi za objednanie premyslenej vraždy,“ uviedla polícia vo vyhlásení.

14:15 Ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že jeho sily dobyli dedinu Kyslivka v ukrajinskej Charkovskej oblasti a Novokalinove v Doneckej oblasti. Informovala o tom agentúra Reuters.

14:00 Ruského vojaka dezertujúceho z armády zatkli v Poľsku po nelegálnom prekročení bieloruských hraníc, informovala poľská pohraničná stráž 8. mája.

13:16 Kremeľ v stredu uviedol, že Rusko nemôže vyšetrovať zabitie novinára AFP Armana Soldina počas raketovej paľby na východe Ukrajiny pred takmer rokom. Informuje o tom správa z agentúry AFP.

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov pre agentúru AFP povedal, že "Rusko tu nemôže vykonávať žiadne vyšetrovanie" po tom, čo 9. mája 2023 zabila 32-ročného francúzskeho videokoordinátora ruská raketa Grad.

12:43 Ruské ministerstvo zahraničia odmietlo akýkoľvek podiel na marcovom podpaľačskom útoku na východe Londýna. Povedala to dnes hovorkyňa ministerstva Marija Zacharovová. Britské úrady v súvislosti s incidentom na konci apríla obvinili dvoch mužov, ktorí sú podľa nich podozriví z väzieb na ruské rozviedky, informovala agentúra Reuters.

11:43 Premiér Robert Fico pri dnešnom 79. výročí konca druhej svetovej vojny opäť kritizoval Európsku úniu, že nepredstavila mierový plán ku konfliktu na Ukrajine. Tá sa už viac ako dva roky bráni ruskej vojenskej invázii.

11:42 Rusko v stredu varovalo Francúzsko pred nasadením svojich jednotiek na Ukrajine. Ruské sily by ich v takom prípade vnímali ako legitímne ciele, uviedla hovorkyňa ruskej diplomacie Marija Zacharovová. Informuje o tom agentúra Reuters.

11:34 Veľvyslanci členských krajín pri EÚ (COREPER) budú v stredu v Bruseli rokovať o príprave 14. balíka sankcií voči Rusku. Podľa týždenníka Politico by sankcie mali obmedziť zisky Moskvy z predaja skvapalneného zemného plynu (LNG) a hélia, pričom nové opatrenia sa chystajú aj proti Bielorusku.

11:30 Ruské útoky na Chersonskú oblasť zabili jednu osobu a dve sa zranili. Ruské sily zaútočili na dedinu Bilozerka a mesto Cherson 8. mája, informoval miestny guvernér Oleksandr Prokudin. Informuje o tom portál The Kyiv Independent.

11:20 Neďaleko je brutálny vojnový konflikt, môže skončiť len tak, že agresor bude porazený a všetci urobia pre úspech Ukrajiny, čo môžu. Po pietnom akte k 79. výročiu konca druhej svetovej vojny na pražskom Vítkove to novinárom povedal premiér Petr Fiala (ODS). Všetci, ktorí bagatelizujú alebo nejako zľahčujú hrozbu zo strany Ruska, robia zlú službu Českej republike, uviedol.

11:00 Poľská pohraničná stráž zadržala 41-ročného ruského vojaka, ktorý sa do krajiny pokúšal nelegálne vstúpiť z Bieloruska. Informuje o tom správa z agentúry PAP. Ako prvá o zadržaní v stredu informovala komerčná rozhlasová stanica RFM FM. Neskôr to potvrdil aj hovorca hlavného veliteľa pohraničnej stráže Andrzej Juzwiak.

10:48 Rusko sa stalo agresorom a rozpútalo v Európe vojnu, ktorá si svojou ničivosťou nijako nezadá s druhou svetovou. Na pietnom akte k 79. výročiu konca druhej svetovej vojny to dnes povedal prezident Peter Pavol. Je hrdý na to, že Česko nepoľavuje v pomoci Ukrajine napadnutej Ruskom. Jej obrancovia si podľa hlavy štátu zaslúžia rešpekt a všetku pomoc. Ceremoniálu na pražskom Vítkove sa zúčastnili v hojnom počte politici napríklad z vedenia oboch parlamentných komôr. Historické udalosti si na mieste pripomenuli ale tiež zástupcovia cirkvi, veteránskych spolkov i ďalšie desiatky ľudí.

8:28 Zelenskyj vo vyhlásení na telegrame podotkol, že Rusko spustilo masívny útok v deň, keď si Ukrajina podobne ako ďalšie európske krajiny vrátane Česka pripomína Deň víťazstva a koniec druhej svetovej vojny. "Vyše 50 striel a viac ako 20 dronov," uviedol ukrajinský prezident.

Ukrajinské letectvo následne spresnilo, že Rusko v noci na dnes zaútočilo 55 strelami vrátane hypersonickej rakety Kinžal, dvoch balistických rakiet Iskander-M a štyroch striel Kalibr a vyslalo 21 bezpilotných lietadiel. Ukrajinskej protivzdušnej obrane sa podľa jej oznámenia podarilo zostreliť 59 vzdušných cieľov - 39 striel a 20 dronov.

7:17 Ruský vzdušný útok v noci na dnes vážne poškodil tri ukrajinské tepelné elektrárne, uviedol ich prevádzkovateľ, firma DTEK. Noc na dnes podnik označil za mimoriadne ťažkú pre energetický sektor. Ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko predtým uviedol, že napadnuté boli zariadenia na výrobu a prenos elektriny v Poltavskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Ľvovskej, Ivano-Frankivskej a Vinnyckej oblasti.

Rusko podniklo ďalší vzdušný útok na energetiku Ukrajiny, povedal minister

"Boli napadnuté zariadenia na výrobu a prenos elektriny v Poltavskej, Kirovohradskej, Záporožskej, Ľvovskej, Ivano-Frankivskej a Vinnyckej oblasti," uviedol Haluščenko vo vyhlásení, ktoré zverejnilo jeho ministerstvo. "Následky sa objasňujú. Energetici už pracujú na ich odstránení," dodal s tým, že ľudia by mali šetriť elektrinou.

Server RBK-Ukrajina predtým s odvolaním sa na miestne úrady aj vojenských činiteľov uviedol, že výbuchy sa ozývali v Kyjeve, v Ľvovskej a Ivano-Frankivskej oblasti na západe krajiny a tiež v Charkovskej, Poltavskej a Záporožskej oblasti. Nie je však jasné, čo ich spôsobilo ani či explózie spôsobili nejaké škody.

Poplach bol podľa denníka Ukrajinska pravda dnes v noci vyhlásený vo všetkých ukrajinských oblastiach. Ukrajinské letectvo uviedlo, že rad Ruskom vypustených striel s plochou dráhou letu nad ukrajinským územím menil smer.

Viac o téme: VojnaBojeútokyRuskoUkrajina
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu