Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Česko zaradilo proruského politika na sankčný zoznam, prekvapivý krok Slovenska: Dočasná ochrana!

Arťom Marčevskij Zobraziť galériu (3)
Arťom Marčevskij (Zdroj: Repro foto YouTube/Правда Марчевского)

BRATISLAVA -  Proruský ukrajinský politik a podnikateľ Arťom Marčevskij, ktorého česká vláda minulý mesiac zaradila na národný sankčný zoznam, dostal na Slovensku dočasnú ochranu, napísal český Deník N. Praha pritom počítala s tým, že Marčevskému v dohľadnej dobe dočasnú ochranu, ktorú v Česku získal po ruskej agresii na Ukrajinu, odoberie. Tým by prišiel o povolenie na pobyt na celom území EÚ. Teraz ale bude záležať na postoji slovenských úradov.

archívne video

Robert Hajšel v EP o využití výnosov zo zmrazených ruských aktív pre Ukrajinu (Zdroj: TASR/Jaromír Novak)

Marčevskij sa podľa českej vlády a spravodajských služieb spolu s ďalším proruským ukrajinským politikom Viktorom Medvedčukom pomocou mediálnej platformy Voice of Europe pokúšali ovplyvňovať politikov vo viacerých európskych krajinách a niektorým z nich aj odovzdávať peniaze.

Od konca marca, keď česká vláda pridala Marčevského na národný sankčný zoznam, pobudol na Slovensku. Stále pritom využíval dočasnú ochranu, ktorú získal ako "utečenec" z Ukrajiny v prvej polovici roka 2022 od českého ministerstva vnútra. Z Ukrajiny totiž odišiel niekoľko týždňov po tom, ako Rusko krajinu napadlo. "Dôvodom jeho odchodu však podľa všetkého nebola vojna, ale vyšetrovanie jeho údajnej spolupráce s Ruskom," uviedol český Deník N.

Prekvapivý krok Slovenska

České úrady počítali s tým, že Marčevskému dočasnú ochranu odoberú, a on tak príde o povolenie na pobyt. To sa však mohlo stať až 60 dní po tom, ako zaradenie na sankčný zoznam nadobudlo právoplatnosť. "Keby tento zámer vyšiel, Marčevskij by zároveň prišiel o povolenie na pobyt na celom území EÚ. O to prekvapujúcejší bol krok ministerstva vnútra na susednom Slovensku, ktoré teraz Marčevskému rovnako udelilo dočasnú ochranu," napísal server.

Finančný analytický úrad medzitým zablokoval nielen Marčevského majetok v Česku, ale tiež peniaze na jeho bankových účtoch. To platí aj pre Medvedčuka, ktorý teraz žije v Moskve, doplnil Denník N.

České ministerstvo zahraničia uviedlo, že informácie tohto typu nezverejňuje. "Ale zaradenie na sankčný zoznam okrem iného znamená zaradenie do evidencie nežiaducich osôb," povedal Deníku N hovorca Černínskeho paláca Daniel Drake. Problém by pre Marčevského nastal, keby bol zaradený na celoeurópsky sankčný zoznam. V tom prípade by musel odísť aj zo Slovenska, to v nasledujúcich týždňoch ale pravdepodobne nehrozí.

Dočasnú ochranu pre Marčevského kritizuje iniciatíva Mier Ukrajine. "Už sa asi nepýtate, prečo naši spojenci už pri zdieľaní bezpečnostných informácií so Slovenskom nepočítajú? Toto nie je zahraničná politika na štyri svetové strany. Toto je smer Gubernia," napísala na sociálnej sieti.

Česko zaradilo proruského politika
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook/Mier Ukrajine)

Viac o téme: SankcieDočasná ochranaArťom Marčevskij
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu