Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Predstaviteľ Európskej komisie varuje Gruzínsko! Zákon o agentoch by komplikoval vstup do Európskej únie

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

BRUSEL - Generálny riaditeľ Európskej komisie pre susedstvo a rozširovanie Gert Jan Koopman vo štvrtok v Tbilisi varoval gruzínsku vládu, že navrhované právne predpisy o "zahraničných agentoch" by v prípade prijatia skomplikovali snahy krajiny o vstup do Únie. Informuje agentúra Reuters.

"Zákon o transparentnosti, ktorý bol schválený v druhom čítaní, je v súčasnej podobe neprijateľný a vytvorí vážne prekážky na ceste k vstupu do EÚ," upresnil Koopman. Dodal však, že Tbilisi má ešte priestor na nápravu a zvrátenie vývoja v súvislosti s týmto kontroverzným zákonom.

archívne video

NRSR Modelový parlament: Študenti sa pýtajú politikov (Zdroj: Topky/Ramon Leško)

Gruzínsky parlament v stredu v druhom čítaní prijal návrh zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu, a to aj napriek výzvam medzinárodných partnerov Gruzínska na stiahnutie tejto právnej normy. Za schválenie návrhu zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu hlasovalo 1. mája v druhom čítaní 83 poslancov, proti bolo 23 poslancov. Prvým čítaním návrh zákona prešiel 17. apríla. Tretie, záverečné čítanie sa očakáva v polovici mája. Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová už avizovala, že zákon bude vetovať. Vládna koalícia však má dostatočnú parlamentnú väčšinu na prelomenie veta prezidentky.

Komisár OSN žiada gruzínsku vládu o stiahnutie zákona o zahraničných agentoch

Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Volker Türk vyzval vo štvrtok Gruzínsko, aby z parlamentu stiahlo sporný návrh zákona o transparentnosti zahraničného vplyvu. Zároveň vyslovil znepokojenie nad silou, s akou tamojšie úrady potlačili v metropole Tbilisi protesty proti tejto legislatíve, píše agentúra Reuters.

Türk vyzval gruzínsku vládu, aby zákon stiahla a začala dialóg s občianskou spoločnosťou a novinármi. Nová legislatíva je namierená proti organizáciám prijímajúcim finančné prostriedky zo zahraničia, a tak sa zrejme dotkne práve médií a mimovládok.

"Som znepokojený správami o zbytočnom a neprimeranom použití sily zo strany príslušníkov bezpečnostných zložiek proti demonštrantom a zamestnancom médií, ku ktorým došlo tento týždeň v gruzínskom hlavnom meste Tbilisi," povedal. V Gruzínsku sa už od 9. apríla konajú masové protivládne protesty v reakcii na plány vládnej strany Gruzínsky sen zaviesť tento zákon. Parlament ho v stredu schválil v druhom čítaní v pomere hlasov 83:23, potrebné je však ešte záverečné tretie čítanie.

Viac o téme: GruzínskoEurópska komisiaZákon
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu