Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Zbierku na pomoc pre Ukrajinu sa snažia zneužiť podvodníci! Pozor na falošný web, môžete prísť o peniaze aj osobné údaje

(Zdroj: Facebook/Hoaxy a podvody)

BRATISLAVA - Občiansku zbierku na nákup munície pre Ukrajinu podporili Slováci za týždeň viac ako troma miliónmi eur. Tento masívny úspech neunikol ani očiam podvodníkov, ktorí sa snažia zneužiť situáciu a vytvorili falošný web. Organizátori zbierky už v tejto súvislosti podali trestné oznámenie.

Podvodný web si vo webovej adrese zamenil oproti originálnej výzve len jedno písmeno. "Podvodníci sa snažia od ľudí vylákať peniaze a osobné údaje - v prípade údajov ide nad rámec toho, čo požaduje originálna zbierka, čo len znásobuje podvodnú snahu autorov fejkového webu," upozornila stránka Hoaxy a podvody.

To, že ide o podvod, potvrdila aj iniciatíva Mier Ukrajine, ktorá organizuje pôvodnú zbierku. Upozorňujeme, že stránka www. municiEpreukrajinu .sk je pokus o podvod a dištancujeme sa od nej. Zneužili náš vizuál, logo aj texty. Táto podvodná stránka nemá s nami nič spoločne.“ Organizátori podávajú trestné oznámenie na políciu a obrátili sa tiež na expertov, aby pomohli zistiť pozadie podvodného webu.

Slováci už vyzbierali cez 3-milióny!

Za sedem dní, odkedy sa spustila zbierka, do nej prispelo viac ako 49-tisíc darcov a vyzbieraná suma presiahla 3-milióny eur. Verejne ju podporila aj prezidentka Zuzana Čaputová. "Podporujem túto iniciatívu, pretože je to správna vec. Naše príspevky do tejto iniciatívy sú vyjadrením solidarity a pomoci obetiam nevyprovokovanej agresie," napísala Čaputová. Je zároveň hrdá na to, že mnohým na Slovensku záleží na osude susednej Ukrajiny. Uviedla to na sociálnej sieti.

Viac o téme: PodvodZbierkaMunícia pre Ukrajinu
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu