Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Samovražedný útok v šiitskej mešite: 39 mŕtvych a takmer stovku ranených má na starosti Daeš

Obeť po útoku v mešite
Obeť po útoku v mešite (Zdroj: SITA/AP Photo)

KÁBUL - Teroristická organizácia Daeš sa prihlásila k piatkovému samovražednému bombovému útoku v šiitskej mešite v meste Gardéz v provincii Paktijá ležiacej na východe Afganistanu. Útok si vyžiadal 39 mŕtvych a vyše 80 zranených, informovala agentúra Reuters.

Daeš vo svojom sobotňajšom vyhlásení tvrdí, že pri útoku zahynulo alebo utrpelo zranenia približne 150 šiitov a príslušníkov bezpečnostných síl. Podrobnosti o útoku neuviedol. Podľa polície útok spáchali dvaja militanti oblečení v burkách, tradičných moslimských ženských odevoch zahaľujúcich celé telo aj tvár, ktorí počas bohoslužieb vošli do mešity, kde sa v tom čase nachádzalo približne 100 ľudí, a spustili paľbu z automatických zbraní. Jeden z nich následne odpálil výbušniny, ktoré mal pripevnené na tele, druhého zastrelili príslušníci bezpečnostnej služby.

Reuters poznamenal, že Daeš sa v posledných týždňoch prihlásil k sérii útokov na šiitské mešity, bezpečnostné sily a civilistov v Afganistane, a to v čase, keď sa vyvíja tlak na mierové rozhovory medzi tamojšou vládou podporovanou Západom a militantným hnutím Taliban.

Afganistanu sa sektárske násilie väčšinou vyhýba, avšak v posledných rokoch narastá počet útokov na šiitské ciele. Podľa štatistických odhadov žije v Afganistane 10-20 percent šiitov. Mnohí pochádzajú z perzsky hovoriacich etnických skupín Hazárov a Tadžikov. Sunnitská extrémistická skupina Daeš označuje afganských šiitov za "odpadlíkov" od viery.

Viac o téme: Mešitaútok AfganistanDaešGardéz
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu