Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím si získala srdcia čitateľov? V čom je čaro jej diel? + prekvapenie

PR článok Zobraziť galériu (15)

Ak patríte medzi osoby beznádejne zamilované do kníh, tzv. knihovertov, určite poznáte Elenu Ferrante a jej úžasnú Neapolskú ságu. Ak ste však ešte nemali TO šťastie jej knihy čítať, iste už ale postrehli, že „nejaká“ Ferrante existuje. Kto je to? A prečo sú jej knihy tak obľúbené aj u nás?

S odpoveďou na vyššie uvedenú otázku nám pomohli slovenské a české knihovertky z Instagramu. Dievčatá, ktoré prečítali jednu, dve knihy či rovno celú sériu. Dievčatá, ktoré majú prečítané desiatky/stovky príbehov – medzi nimi aj príbeh dvoch kamarátiek Eleny a Lily z Eleninej ságy ;) Dievčatá, ktoré sa jednoducho oplatí sledovať, ak aj vy patríte medzi osoby beznádejne zamilované do kníh. A mimochodom, pridajte sa k nám na novej Facebook stránke Som knihovert.

Prečítajte si vyjadrenia dievčat, čo sa im páči(lo) na knihách Eleny Ferrante. Možno vás presvedčia, že ďalšie knihy, ktoré si budete chcieť prečítať budú práve knihy Eleny Ferrante. 

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

Elena Ferrante, resp. žena, ktorá sa ukrýva za týmto pseudonymom, je pre mňa v súčasnosti jednou z najlepších spisovateliek sveta. Jej Neapolská sága o vyčerpávajúcom vzťahu dvoch najlepších priateliek ponúka niečo, čo by sa na literárnej scéne predtým len ťažko hľadalo (alebo niečo podobne napísané a rovnako skvelé). Vzťah dvoch priateliek sa formuje súčasne s ich dospievaním a čitateľ toho môže byť svedkom. Príbehom nás sprevádza jedna z priateliek, Elena, ktorá vypovedá vlastné autentické pocity dlhých rokov priateľstva. Čitateľom zmietajú popri čítaní rôzne pocity, no určite z neho bude mať nezabudnuteľný zážitok, tak ako to bolo aj v mojom prípade.

(Instagram: @_lifeofmartina)

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

Geniálna priateľka sa stala pre mňa jednou z najlepších kníh, ktoré som čítala. Zamilovala som sa do nej. Do štýlu písania, do príbehu, do hlavných postáv, do Talianska, Neapolu, skrátka do každej jednej sekundy, stránky tohto úžasného dobrodružstva. V tomto príbehu sa stane snáď všetko, čo sa stalo, čo sa deje v dobe, vo svete. Za krátky úsek života, ktorý sme si mohli prečítať v tejto knihe, sme prežili s hlavnými hrdinkami každú prehru, každú výhru, každú bolesť a každú radosť. Kniha sa veľmi rýchlo čítala, ani som nevedela ako a už som bola na konci. Najprv sa mi zdal štýl dosť jednoduchý, ale ako rástli dievčatá, tak aj štýl sa menil. Akoby aj vyjadrovanie hlavnej hrdinky sa menilo spolu s knihou. Tá kniha akoby sa vžila s postavami, prostredím. Hlavne kvôli tomu som si túto knihu zamilovala. A nemôžem sa dočkať pokračovania.
Kniha si ma získala a rovnako si myslím, že si získa aj vás. Nie som prvá, ale ani posledná, čo túto knihu miluje. Som veľký milovník príbehov, ktoré sa vlečú a vlečú. Mám pocit, že v takom príbehu je potrebné, aby čitateľ bol aktívny, aby pozorne čítal, aby mu nič neušlo.

(Instagram: @_symonka)

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

Elena Ferrante zase jednou dokázala, že světovým bestsellerem se může stát i opravdu kvalitní čtivo. Mě si její knihy získaly vybroušeným vypravěčským talentem, kterým vykresluje jinde nepopsanou neapolskou atmosféru s její hrubostí i neodolatelnou krásou. Autorka umí přimět čtenáře přenést se do chudé italské čtvrti a prožívat všechna příkoří i radosti postav, které jsou bez výjimky velmi životné. Po pár kapitolách se zdá, jako by se postavy staly našimi starými známými, ke kterým se moc rádi vracíme.

(Instagram: @sprichutislov)

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

Dlho som váhala, či si Geniálne priateľky kúpiť či nie. Kúpila. Neľutujem ani minútu strávenú pri knižke. Pri čítaní som sa prechádzala Neapolskými uličkami a mala pocit, že obe hrdinky sú aj moje priateľky. Aj keď Elenu mám ale predsa len trošku radšej ;) Rozhodne jedna z najlepších kníh, ktoré som tento rok čítala. Už si utekám pre druhý diel.

(Instagram: @Nicky.ca)

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

Možno si myslíte, že každý spisovateľ je čitateľný a údaje k nemu jednoznačné. Opak je pravdou. Je niekoľko spisovateľov, ktorý zaujmú, vytvoria rozruch a ich identita je neznámou. Práve to bolo prvé, čo ma zaujalo na Elene Ferrante, čo je vlastne pseudonym spisovate-ľa-ľky, ani nemôžem povedať, že talianskeho pôvodu, ale...diela Eleny Ferrante sú písané z pohľadu udalostí prežitých v talianskom Neapoli. Hoci moje čitateľské zameranie je v inom žánri, bola som doslova pohltená hneď prvými riadkami knihy Geniálna priateľka! Úprimne musím povedať, že 50 % bola zvedavosť, kto to píše a ako? Je to muž? Je to žena? Ako je možné, že svet zachvátila hystéria “Eleny Ferrante“?

Geniálna priateľka prvá sága po krstnom otcovi, ktorá ma zaujala

Zatiaľ som úspešne prečítala prvú knihu z tetralógie Geniálna priateľka, kde sa príbeh odvíja z priateľstva Lily a Eleny v chudobnej štvrti Neapola. Agresívne aj chudobné  50. roky vykreslené so všetkým, čo k ním patrilo.

Kniha Eleny Ferrante ma zaujala nielen silným príbehom, ale Geniálna priateľka je niečo viac. Nie je to len jeden úsek cesty hrdinky, ktorá príbeh rozpráva. Je to dlhá cesta od detstva a pohľadu na svet detskými očami, dozrievanie, lásky, cez krutejšiu realitu sveta a drsnosť prostredia v ktorom žijú Elen a Lily. Veľmi detailne vykreslený svet ma po chvíli čítania dostal do fáze maximálnej predstavivosti. Akoby som presne vedela, aká je každá časť miestnosti, štvrti v ktorej sa dej odohráva. Úprimné a silné rozprávanie plné detailných opisov udalostí, miest, kde sa odohrávali a dokonca aj emócií, ktoré vyvolali to je štýl Eleny Ferrante. Množstvo postáv ma zo začiatky vyľakalo, ale autorka ich pridáva do svojho rozprávania aj s identifikáciou, ako vyzerajú, kto sú a ako sú prepojení s ostatnými postavami. Niekedy síce tieto opisy boli až priveľmi natiahnuté a odsúvali dej, ale aj tak sa mi prvá kniha tejto autorky veľmi páčila a teším sa na ďalšiu.

(Instagram: @zlodejka_knih)

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

V čom mi učarovala Elena Ferantte je ťažká otázka. Ale je pravda, že dlhší čas som hľadala dobrú knihu, ktorá by ma nenechala spať a bola by som nútená ju čítať ďalej. Kniha Geniálna priateľka, ktorou to pre mňa začalo, bola presne takáto. Keď som si povedala, že už len dočítam kapitolu a končím, tak sa skončiť nedalo. Elena Ferrante ma vtiahla do deja. Podľa mňa je to súčasne jedna z najlepších spisovateliek vďaka tomu ako sú jej knihy písané. U mňa je veľké plus aj talianske prostredie. Určite odporúčam každej žene, ktorá má rada romány, ale nie až také presladené, ako je to bežné u iných autorov. 

(Instagram: @drominicka)

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

Neapolská sága je pre mňa výnimočná vďaka postavám. Sú realistické, nie sú dokonalé. Majú svoje chyby: robia zlé rozhodnutia, pociťujú žiarlivosť a zlomyseľnosť. A presne takí sme aj my. Aj keď sa snažíme byť dobrými ľuďmi občas pochybíme. Vďaka opisom Eleny Ferrante som sa cítila, že som rodená Neapolčanka a že Rina, Pasqualeho, či Stephana poznám osobne. Je to geniálna autorka a píše geniálne knihy.

(Instagram: @Domky3)

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

Najväčšia geniálnosť Eleny Ferrante je jej schopnosť zavrŕtať sa hlboko do ženskej hlavy. Rozvinúť každý vnútorný monológ, každú ideu a myšlienku spôsobom, ktorý je tak úprimný a surový až z toho mrazí. A hoci nám jej postavy nebudu vždy sympatické, chtiac či nechtiac sa v nich nájdeme všetky.

(Instagram: @petraslimakova)

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

Milá Elena, naučila si ma, že tie pocity, ktoré prechovávam voči svojej najlepšej priateľke nie sú ojedinelé. A hlavne, že feminizmus nie je len témou pre ženy, ale pre každého človeka. Ďakujem.

(Instagram: @adorjas)

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

Neapolská sága je literárny skvost, počin tohto storočia. Osoba, ktorá sa skrýva za pseudonymom Elena Ferrante píše grandioznym, skvostným štýlom. Ma pútavy, vycibrený dej od začiatku až do konca. Opisuje Neapol na konci 50. rokov, vskutku unikátny pohľad na priateľstvo dvoch dievčat, postupne žien a ich vzájomné životy. Dve dievčatá, od začiatku úplne iné, nachádzaju k sebe cestu spoznávania, až sa stanú neoddeliteľnými priateľkami. Mojím zámerom nie je napísať recenziu, čím by som následne odhalila dej a možno aj záver celej ságy. Týmto by som chcela pozvať, presvedčiť čitatelky, ktoré ešte doteraz pochybujú o kúpe kníh Eleny Ferrante. Môžete si bytť isté, že všetky superlatívy, ktoré sa viažu k tejto knižnej ságe sú skutočné a zanechajú vo vás dlhodobé a nevysvetliteľné pocity. Elena sa s čitateľmi hrá a určite mi dá každy za pravdu, že po prečítaní Neapolskej ságy, sa záverom nelúči, ale práve naopak, až na konci čitateľ zistí a začne uvažovať nad súvisom celého príbehu a kto v skutočnosti je Elena a Lina. Za túto fenomenálnu ságu vďačíme vydavateľstvu Inaque, ktoré nám aj naďalej prináša neskutočne zaujimavú a kvalitnú literatúru. Ďakujeme! 

(Instagram: @yvon_exx)

Všetkým zapojeným dievčatám za ich vyjadrenia ďakujeme. A pre vás, budúcich čitateľov a fanúšikov Eleny Ferrante, máme malý bonus – zľavu na nákup. Ak si v našom e-shope zakúpite aspoň 2 knihy Eleny Ferrante, dáme vám na nich dodatočnú zľavu vo výške 7 %.

Stačí, ak v nákupnom košíku zadáte špecifický kód – “chcem čítať Ferrante” (bez úvodzoviek). Pri kúpe celej ságy a aj najnovšej knihy Eleny Ferrante – Temná dcéra, môžete ušetriť až 5,44 EUR. Akcia je však obmedzená! Platí len do stredy, 22.11.2017.

Fenomenálna Elena Ferrante: Čím
Zobraziť galériu (15)

Novinka Temná dcéra

- reklamná správa -

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu