Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Ukrajina v obrovských problémoch! Americké tanky musia stiahnuť z boja, ľahký terč pre ruské drony

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook/General Staff of the Armed Forces of Ukraine )

KYJEV - Ukrajina dočasne stiahla z boja americké tanky Abrams M1A1, ktoré sa ukázali byť zraniteľné pri nasadení dronov, napísala agentúra AP s odvolaním sa na predstaviteľov americkej armády.

USA po mesiacoch ukrajinského naliehania súhlasili vlani v januári s odoslaním 31 týchto strojov. Kyjev tvrdil, že tanky v cene asi desiatich miliónov dolárov za kus (zhruba 235 miliónov Kč) sú kľúčové pre prelomenie ruských línií. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v septembri na Telegrame oznámil, že abramsy dorazili na Ukrajinu.

Ruský útok už zničil päť tankov

Ale bojisko sa medzitým podstatne zmenilo, a to hlavne kvôli všadeprítomným prieskumným dronom a nasadeniu "dronov-poľovníkov" a "dronov-zabijakov", píše AP. Je ťažké ochrániť tanky, len čo ich raz drony odhalia. Potom ich buď zničia, alebo na ne navedú paľbu ďalších zbraní. Pri ruských útokoch bolo stratených už päť z 31 amerických tankov.

Očakávaná minuloročná protiofenzíva Ukrajiny uviazla a nasadenie abramsov na bojovom poli sa začalo považovať za nevyhnutný krok k prelomeniu opevnenej ruskej obrany. Ukrajina ich však nasadila iba obmedzene, navyše kombinované operácie v americkom štýle nie sú súčasťou ukrajinských operácií, uviedol predstaviteľ Pentagonu. Pri nedávnom ústupe z Avdijivky, mesta na východe Ukrajiny, o ktoré sa niekoľko mesiacov intenzívne bojovalo, bolo niekoľko tankov stratených, dodal zástupca Pentagonu.

Nová taktika s USA

Rozšírenie bezpilotných lietadiel na ukrajinskom bojisku znamená, že "neexistuje žiadne otvorené priestranstvo, ktoré by ste mohli len tak prejsť bez strachu z odhalenia", povedal novinárom vysokopostavený predstaviteľ Pentagonu. Zatiaľ boli americké tanky stiahnuté z prednej línie a USA budú spolupracovať s Ukrajincami na vypracovaní novej taktiky, povedal podpredseda zboru náčelníkov štábov admirál Christopher Grady aj ďalší predstaviteľ Pentagonu, ktorý hovoril pod podmienkou anonymity.

"Keď sa zamyslíte nad tým, ako sa boj vyvíjal, tak hromadné nasadenie obrnencov v prostredí nasýtenom bezpilotnými lietadlami môže byť riskantné," povedal Grady AP tento týždeň. Zdôraznil, že tanky sú naďalej dôležitou zbraňou, ale je nutné spolupracovať s Ukrajincami a ďalšími partnermi a vypracovať nový spôsob nasadenia tankov.

Viac o téme: TankyRuskoAbramsUKrajinaVojna na Ukrajine
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu