Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Turecko vyjadrilo v súvislosti s výsledkom summitu EÚ sklamanie

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Zdroj: SITA/Turkish Presidency via AP, Pool)

ANKARA - Turecko vyjadrilo v piatok sklamanie v súvislosti s tým, že výsledkom summitu EÚ bolo len kritické vyjadrenie na jeho adresu týkajúce sa ľudských práv, a nie nejaký jasný pokrok v otázke modernizácie colnej únie s EÚ ani záväzok Bruselu ohľadom humanitárnej pomoci. Informovala o tom agentúra AFP.

Turecké ministerstvo zahraničných vecí uviedlo, že vyhlásenie lídrov ohľadom Turecka vôbec nenaplnilo očakávania a ďaleko zaostalo za tým, čo bolo potrebné. "Turecko už pre zmiernenie napätia a začatie dialógu a spolupráce urobilo viac, než malo," uviedol rezort.

Európska komisia síce pripravuje plán, ktorý počíta s vyčlenením 3,5 miliardy eur na financovanie pomoci sýrskym utečencom v Turecku do roku 2024 – zatiaľ však ide len o plán. Lídri členských krajín na summite Európskej komisii odkázali, aby v tomto smere "bezodkladne" predložila oficiálny návrh. Nenačrtli však časový rámec, kedy by k jeho potenciálnemu odobreniu mohlo dôjsť. Dodali pritom, že kľúčovou otázkou v súvislosti s Tureckom ostávajú "ľudské práva".

Lídri EÚ na summite tiež vyzvali Európsku komisiu, aby pripravila modernizáciu colnej únie medzi EÚ a Tureckom. Ankara vyjadrila piatok nespokojnosť obzvlášť v súvislosti s nedostatočným pokrokom zo strany EÚ v tejto otázke a označila ho za "zdržiavaciu taktiku" i "nedostatok dobrej vôle".

Ankara má obzvlášť vyhrotené vzťahy s Francúzskom a tiež so svojím historickým rivalom Gréckom, a to pre tureckú ťažbu zemného plynu vo výlučnej ekonomickej zóne Cypru, respektíve prieskumné vrty Ankary pri pobreží Cypru. Ankara a Atény však v ostatnom čase obnovili priame rozhovory a Turecko svoje prieskumné plavidlá so sporných vôd stiahlo. O zlepšenie vzťahov sa po predošlých ostrých slovných výmenách aktuálne pokúša aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Dvojica si v ostatnom čase vymenila osobné listy a v júni sa tiež stretla na summite NATO.

Viac o téme: SklamanieSummitTureckoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu