Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Politici reagujú na najnovšiu raketovú skúšku KĽDR: Je to závažná hrozba pre celý svet!

Oznamenie o spustení rakiet Severnej Kórey Zobraziť galériu (4)
Oznamenie o spustení rakiet Severnej Kórey (Zdroj: SITA/AP)

WASHINGTON - Americký prezident Donald Trump a jeho juhokórejský náprotivok Mun Če-in sa zhodli v názore, že najnovšia skúška balistickej rakety, ktorú v noci na stredu miestneho času uskutočnila Severná Kórea, predstavuje závažnú hrozbu nielen pre Južnú Kóreu a Spojené štáty, ale pre celý svet. Informovala o tom agentúra AP.

"Obaja prezidenti tiež (v telefonickom rozhovore) odsúdili nebezpečné úsilie Severnej Kórey o dosiahnutie pokroku vo vývoji jadrových zbraní a balistických rakiet, pričom tiež poznamenali, že takéto zbrane prispievajú len k podkopávaniu bezpečnosti Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR) a prehlbovaniu jej politickej a ekonomickej izolácie," uvádza sa vo vyhlásení Bieleho domu.

Politici reagujú na najnovšiu
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Mun Če-in predtým vydal príkaz, aby úrady "dôkladne preverili" či by najnovšia skúška severokórejskej rakety mohla mať nepriaznivý vplyv na úsilie o úspešné usporiadanie XXIII. zimných olympijských hier, ktoré sa vo februári budú konať v juhokórejskom Pjongčangu.

Zatiaľ bližšie neidentifikovaná raketa bola odpálená v stredu o 03.17 h miestneho času z oblasti severokórejského mesta Pchjongsong a letela východným smerom, pričom prekonala vzdialenosť približne 1000 kilometrov, a pred dopadom do Japonského mora vo vzdialenosti zhruba 370 kilometrov od pobrežia Japonska sa rozpadla. Išlo o prvú skúšku severokórejskej balistickej strely od 15. septembra, keď izolovaná komunistická krajina odpálila balistickú raketu stredného doletu.

Trump a Abe sa zhodli v nutnosti vyvíjať na KĽDR väčší tlak

Japonský premiér Šinzó Abe a americký prezident Donald Trump sa po skúške balistickej rakety, ktorú v noci na stredu miestneho času uskutočnila Severná Kórea, dohodli na nutnosti úzkej koordinácie následných krokov medzi Japonskom, Spojenými štátmi a Južnou Kóreou. Informovala o tom agentúra AP.

Počas približne 20 minút trvajúceho telefonického rozhovoru sa Abe a Trump zhodli aj na nevyhnutnosti vyvíjať v budúcnosti na Kórejskú ľudovodemokratickú republiku (KĽDR) väčší tlak.

Šinzó Abe
Zobraziť galériu (4)
Šinzó Abe  (Zdroj: SITA)

Japonský premiér najnovšiu raketovú skúšku KĽDR odsúdil a označil ju za "ohrozenie bezpečnosti Japonska aj USA". Obaja lídri tiež znovu potvrdili význam úlohy, ktorú pri potláčaní severokórejskej jadrovej a raketovej hrozby zohráva Čína.

Postaráme sa o to, povedal Trump

Americký prezident Donald Trump v súvislosti so skúškou pravdepodobne medzikontinentálnej balistickej rakety, ktorú v noci na stredu miestneho času uskutočnila Severná Kórea, uviedol, že Spojené štáty "sa o to postarajú", napísala agentúra AP.

Donald Trump
Zobraziť galériu (4)
Donald Trump  (Zdroj: SITA/AP Photo/Manuel Balce Ceneta))

"Môžem vám povedať len toľko, že sa o to postaráme. Je to situácia, ktorú budeme riešiť," povedal po teste severokórejskej rakety americký prezident.  Hovorkyňa Bieleho domu Sarah Sandersová uviedla, že Trump bol o skúške informovaný počas stretnutia s ministrom obrany Jimom Mattisom a republikánskymi kongresmanmi, "keď bola raketa ešte vo vzduchu". Mattis na margo raketovej skúšky Pchjongjangu povedal, že Kórejská ľudovodemokratická republika (KĽDR) pokračuje v konštrukcii striel, ktoré "môžu ohrozovať každého na celom svete". 

V súvislosti so stredajšou skúškou severokórejskej medzikontinentálnej balistickej rakety požiadali Spojené štáty, Japonsko a Južná Kórea o zvolanie mimoriadneho zasadnutia Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN).

Viac o téme: Balistická raketaUSADonald TrumpKim Čong-unSeverná KóreaKĽDR
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu